https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Australis z firmy Abramczyk z masłem ziołowym, na wiosennej sałatce ziemniaczanej z soczewicą, koprem i szczypiorem

Wideo
od 16 lat

Masło ziołowe:

  • 1/2 kostki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • po 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki
  • szczypta soli

Miękkie masło połącz z rozdrobnionym ząbkiem czosnku i posiekanymi ziołami. Dopraw szczyptą soli.

Sos:

  • 1/3 szklanki oliwy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy ziarnistej

Wszystkie składniki sosu połącz na gładką emulsję.

Sałatka ziemniaczana z soczewicą:

  • ok. 10 młodych ziemniaków
  • 1/2 szklanki soczewicy (brązowej lub czarnej)
  • 1 pęczek szczypioru

Ziemniaki ugotuj do miękkości. Dodaj do nich ugotowaną soczewicę, polej sosem i posyp posiekanym szczypiorem.

Australis:

  • filety Australisa
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz – do smaku
  • masło klarowane – do smażenia

Filety obtocz w mące, przypraw i smaż na maśle przez 2-4 minuty z każdej strony (w zależności od grubości filetu). Na koniec smażenia dodaj na patelnię masło ziołowe, aby pokryło rybę.

Usmażone filety podawaj na sałatce ziemniaczanej.

Australis z firmy Abramczyk z masłem ziołowym, na wiosennej sałatce ziemniaczanej z soczewicą, koprem i szczypiorem
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska