Masło ziołowe:
- 1/2 kostki masła
- 1 ząbek czosnku
- po 2 łyżki posiekanego koperku i natki pietruszki
- szczypta soli
Miękkie masło połącz z rozdrobnionym ząbkiem czosnku i posiekanymi ziołami. Dopraw szczyptą soli.
Sos:
- 1/3 szklanki oliwy
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy ziarnistej
Wszystkie składniki sosu połącz na gładką emulsję.
Sałatka ziemniaczana z soczewicą:
- ok. 10 młodych ziemniaków
- 1/2 szklanki soczewicy (brązowej lub czarnej)
- 1 pęczek szczypioru
Ziemniaki ugotuj do miękkości. Dodaj do nich ugotowaną soczewicę, polej sosem i posyp posiekanym szczypiorem.
Australis:
- filety Australisa
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz – do smaku
- masło klarowane – do smażenia
Filety obtocz w mące, przypraw i smaż na maśle przez 2-4 minuty z każdej strony (w zależności od grubości filetu). Na koniec smażenia dodaj na patelnię masło ziołowe, aby pokryło rybę.
Usmażone filety podawaj na sałatce ziemniaczanej.
