Wytrawna zapiekanka jajeczna z chlebem z piekarni Baton i warzywami

Redakcja

Składniki:

  • 150 g sera cheddar
  • 4 jajka
  • duża garść świeżego szpinaku
  • 200 g pieczarek
  • 200 g groszku
  • 1 szalotka
  • 1/2 szklanki śmietanki kremowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • olej/oliwa

Chleb pokrój na ok. 1-2 cm kostkę, usmaż na oliwie na chrupko. Odstaw.

Na tej samej patelni zeszklij na oliwie drobno posiekaną szalotkę, pieczarki, następnie dodaj groszek i listki szpinaku. Zdejmij z patelni i ostudź.

Jajka połącz z mlekiem, śmietanką i utartym na dużych oczkach serem. Dopraw do smaku.

Do naczynia wysmarowanego oliwą lub olejem włóż chrupiący chleb i resztę składników zapiekanki. Zalej mieszanką jajek.
Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, zapiekaj ok. 25 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.

Wideo