Składniki:
- 150 g sera cheddar
- 4 jajka
- duża garść świeżego szpinaku
- 200 g pieczarek
- 200 g groszku
- 1 szalotka
- 1/2 szklanki śmietanki kremowej
- 1/2 szklanki mleka
- sól, pieprz
- olej/oliwa
Chleb pokrój na ok. 1-2 cm kostkę, usmaż na oliwie na chrupko. Odstaw.
Na tej samej patelni zeszklij na oliwie drobno posiekaną szalotkę, pieczarki, następnie dodaj groszek i listki szpinaku. Zdejmij z patelni i ostudź.
Jajka połącz z mlekiem, śmietanką i utartym na dużych oczkach serem. Dopraw do smaku.
Do naczynia wysmarowanego oliwą lub olejem włóż chrupiący chleb i resztę składników zapiekanki. Zalej mieszanką jajek.
Zapiekankę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, zapiekaj ok. 25 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni.


Wideo