Miruna Nowozelandzka z firmy Abramczyk w sosie z białego wina z kaparami i zielonym pieprzem

Redakcja

Wideo

Składniki:

  • 2 filety miruny
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szalotka
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki masła klarowanego (do smażenia)
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • sok z cytryny – do smaku
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka zielonego pieprzu w zalewie
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz – do smaku
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki

Filety miruny przypraw solą, obtocz w mące (usuń jej nadmiar), smaż na maśle klarowanym przez 3 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni.

Na tej samej patelni zeszklij drobno posiekaną szalotkę, wlej wino, dodaj sok z cytryny oraz kapary i pieprz, gotuj przez kilka minut.

Na koniec dodaj masło i posiekaną natkę. Filety miruny podawaj na ciepło, polane sosem.

Miruna Nowozelandzka z firmy Abramczyk w sosie z białego wina z kaparami i zielonym pieprzem