Składniki:
- 2 filety miruny
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szalotka
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki masła klarowanego (do smażenia)
- 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
- sok z cytryny – do smaku
- 1 łyżka kaparów
- 1 łyżka zielonego pieprzu w zalewie
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz – do smaku
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
Filety miruny przypraw solą, obtocz w mące (usuń jej nadmiar), smaż na maśle klarowanym przez 3 minuty z każdej strony. Zdejmij z patelni.
Na tej samej patelni zeszklij drobno posiekaną szalotkę, wlej wino, dodaj sok z cytryny oraz kapary i pieprz, gotuj przez kilka minut.
Na koniec dodaj masło i posiekaną natkę. Filety miruny podawaj na ciepło, polane sosem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?