Składniki:
- pęczek włoszczyzny
- 100 g surowego boczku wędzonego (w kawałku)
- 50 g surowego boczku wędzonego (pokrojonego w kostkę)
- 1 surowa biała kiełbasa
- 1 opakowanie żuru
- 1 łyżka suszonego majeranku
- 1/3 szklanki śmietanki kremówki
- 3 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
Do podania:
- puree ziemniaczane
- po jednym jajku sadzonym na porcję żurku
Do garnka włóż obrane warzywa, dodaj boczek, białą kiełbasę i przyprawy. Gotuj ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Do wywaru dodaj wymieszany żur oraz majeranek, zagotuj.
Zupę odstaw z ognia. Dodaj śmietanę i dopraw w razie potrzeby solą oraz pieprzem.
Wyjmij kiełbasę z zupy, pokrój na plasterki.
Pokrojony w kostkę boczek usmaż na chrupko.
Usmaż jajka sadzone.
Zupę podawaj z porcją puree ziemniaczanego, plastrami białej kiełbasy, jajkiem sadzonym i usmażonym boczkiem. Zamiast talerza możesz wykorzystać specjalne chlebki do żurku z Twojego Marketu.


Wideo