Żurek na zakwasie z Twojego Marketu na puree ziemniaczanym z jajkiem i chrupiącym boczkiem

Redakcja

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny
  • 100 g surowego boczku wędzonego (w kawałku)
  • 50 g surowego boczku wędzonego (pokrojonego w kostkę)
  • 1 surowa biała kiełbasa
  • 1 opakowanie żuru
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego


Do podania:

  • puree ziemniaczane
  • po jednym jajku sadzonym na porcję żurku

Do garnka włóż obrane warzywa, dodaj boczek, białą kiełbasę i przyprawy. Gotuj ok. 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Do wywaru dodaj wymieszany żur oraz majeranek, zagotuj.

Zupę odstaw z ognia. Dodaj śmietanę i dopraw w razie potrzeby solą oraz pieprzem.
Wyjmij kiełbasę z zupy, pokrój na plasterki.

Pokrojony w kostkę boczek usmaż na chrupko.

Usmaż jajka sadzone.

Zupę podawaj z porcją puree ziemniaczanego, plastrami białej kiełbasy, jajkiem sadzonym i usmażonym boczkiem. Zamiast talerza możesz wykorzystać specjalne chlebki do żurku z Twojego Marketu.

Wideo