Łosoś z firmy Abramczyk z solą ziołową na grillowanych szparagach z sosem jajecznym

Redakcja

Składniki:

  • 1 filet łososia
  • 3 łyżki soli gruboziarnistej
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • pęczek zielonych szparagów
  • 1 łyżka oliwy

Sos:

2 korniszony
2 łyżki masła
1 pęczek koperku
2-3 ugotowane na twardo jajka

W rondelku podgrzej masło, dodaj drobno posiekane korniszony i jajka, dodaj koperek i zagotuj.

Sól rozdrobnij w moździerzu z suszonymi ziołami, przypraw nią filet łososia. Rybę smaż przez 3 minuty z każdej strony, rozpoczynając od strony ze skórą.

Szparagi skrop oliwa, obsmaż krótko na patelni grillowej.

Rybę ułóż na grillowanych szparagach, polej sosem jajecznym z koperkiem.

Wideo