Choroby serca, według badań naukowców, bardzo rzadko pojawiają się w społeczeństwach bardziej pierwotnych, odżywiających się prosto i naturalnie. Najbardziej widoczne to jest wśród długowiecznych górali na różnych kontynentach. Tam podstawą wyżywienia zawsze była dieta - głównie jarsko-mleczna z dużą ilością różnych warzyw, owoców, prostych przetworów warzywnych z dodatkiem produktów mlecznych. Mało jadano mięsa, tłuszczy, potraw smażonych i mocno przetworzonych. W zasadzie pojawiały się tylko w okresach świątecznych. Prawie nie używano potraw słodzonych. Źródłem słodyczy bywał głównie miód i suszone owoce.
Również liczni naturaliści zaobserwowali, że gdy zalecano chorym na serce, miażdżycę, niedomagania układu krążenia dietę podobną do diety społeczeństw długowiecznych - a więc jarsko-mleczną z dużą ilością warzyw gotowanych jak i surowych - wiele dolegliwości i chorób serca oraz układu krążenia ustępowało. Oczywiście taka kuracja zawsze trwała pewien czas i jej efekty korzystne zależne bywały mocno od samodyscypliny osób ją podejmujących.
Ta forma ograniczania i zapobiegania prawdziwej epidemii chorób serca obecnie jest coraz szerzej propagowana, zwłaszcza na gruncie ekologicznej profilaktyki zdrowotnej.
Czytaj e-wydanie »