Składniki dla 4 osób:
Śledź matias solony - 6 płatów
Cebula - 4 szt
Oliwa - 100 ml
Rodzynki sułtańskie - 200 g
Przecier pomidorowy - 3 słoiki
Sól, pieprz, cukier
Koperek - 1 pęczek
Cytryna - 1 szt
Anyż – gwiazdka 1 szt
Kora cynamonowa - 1 szt
Goździk - 4 szt
Laska wanilii - 1 szt
Bagietka - 1 szt
Masło - 100 g
Wykonanie
Zaczynamy od przygotowania sosu pomidorowego z nutą korzenną, na oliwie smażymy pokrojoną w plastry cebulę, dodajemy rodzynki oraz zawinięte w gazę przyprawy korzenne/anyż, korę cynamonową, goździki, laskę wanilii/podlewamy wodą dusimy chwile, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
Dusimy do miękkości a następnie studzimy. W przygotowane słoiczki układamy warstwami pokrojone w 2 cm kawałki filety śledziowe i zalewamy sosem, układamy śledzie i znowu sos.
Tak przygotowane śledzie powinny przejść smakiem sosu, potrzebują na to około 2h, następnie dekorujemy cytryną i koperkiem.
Najlepiej podawać z bagietką posmarowana masłem.
Artykuł sponsorowany