Szczypiorek to doskonały dodatek do potraw, kanapek. Szczypiorek jednak ma pewną wadę. Po jego zjedzeniu przez długi czas uwalnia się zapach siarki z ust osób, które go jadły.
- Przeczytaj: Osoby z tymi schorzeniami nie powinny jeść rzodkiewki. W tych przypadkach lepiej jej nie jeść
Szczypiorek to źródło witamin: A, C, E, K, a także tych z grupy B. Znajdziemy w nim cenne dla zdrowia minerały, takie jak: fosfor, żelazo, sód, potas, wapń, magnez, cynk, miedź i selen.
Wbrew pozorom szczypior i szczypiorek to nie to samo. Szczypiorek jest byliną cebulową. Ma zdecydowanie delikatniejszy smak i drobniejszą postać. Szczypior natomiast wyrasta z cebuli. Mimo to przyjęło się używanie tych nazw zamiennie.
Szczypiorek najlepiej połączyć z jajkami. To idealny dodatek do omletów, jajecznicy czy nawet kanapek.
Wśród pozytywnych właściwości szczypiorku znajdziemy między innymi zapobieganie chorobom, takim jak:
- miażdżyca,
- hiperlipidemia,
- nadciśnienie tętnicze,
- nowotwory,
- choroba Parkinsona i Alzheimera.
Oni nie mogą jeść szczypiorku
W galerii poniżej możecie zobaczyć, kiedy jedzenie szczypiorku może być niebezpieczne. Te osoby powinny go unikać.
