Szparagi pochodzą z Włoch i mają ponad 4,5 tys. lat. Najpopularniejsze odmiany szparagów to zielone i białe. Mają one takie same właściwości, różnica polega na tym, że zielone szparagi wyrastają z dostępem do światła, a białe są go pozbawione. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, natomiast białe szparagi powinno się obierać.
Przeczytaj: Takie są skutki jedzenia szparagów. Oto dlaczego powinniśmy je jeść szparagi w sezonie
Niektórzy po zjedzeniu szparagów czują dziwny zapach moczu. To dlatego, że szparagi zawierają kwas (kwas szparagowy), który powoduje zapach siarki w moczu.
Szparagi powinno się gotować w wodzie z dodatkiem cukru, soli i masła. Można je gotować również na parze. Najlepiej smakują gdy będą lekko obgotowane około 3-4 minuty (al dente) lub do pełnej miękkości 5-10 minut.
Jak sprawdzić czy szparagi są świeże? Wybierając szparagi w sklepie czy na bazarku musimy zwrócić uwagę na główkę szparagów. Powinna być zamknięta, nieposzarpana, w nienaruszonym stanie, a jej nasada po ściśnięciu powinna puścić sok.
Przy tych objawach lepiej nie jeść szparagów
W galerii poniżej zobaczcie przy jakich chorobach nie powinno się jeść szparagów: