Krajowy Związek Pracodawców - Producentów Trzody Chlewnej Polpig informuje, że w trzecim tygodniu stycznia 2023 r. w Niemczech niska podaż żywca spotkała się ze słabym popytem, który związany jest brakiem odbudowy konsumpcji po okresie świątecznym: - Styczeń zwykle nie jest miesiącem satysfakcjonującym producentów świń. W tym miesiącu przeważnie dominuje brak ożywienia i nowych zamówień handlu. Krajowi producenci trzody chlewnej liczą, że trend cenowy odmieni się w lutym i będzie można liczyć na wzrosty cen skupu żywca – podaje Polpig.
Co nowego przyrządzić z wieprzowiny? Mamy pomysł na mięsne paluchy, idealne na karnawałowe imprezy. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Jak zrobić to danie krok po kroku? Sprawdźcie w naszej galerii.
Składniki
- 0,5 kg mięsa wieprzowego (dowolnego)
- 2 duże cebule
- kilka pieczarek
- duża marchew
- papryka
- pól selera
- papryka sproszkowana słodka
- papryka sproszkowana ostra
- kminek
- sól
- olej
- jajko
- łyżka koncentratu pomidorowego
- gotowe ciasto francuskie lub ciasto do pizzy
