https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tak krok po kroku zrobisz zakwas z buraków. Oto prosty domowy przepis idealny na świąteczny barszcz czerwony

Magdalena Walczak-Grudzka
Opracowanie:
Zakwas z buraków jest pyszny i banalnie łatwy do przygotowania. Warto go przyrządzać samodzielnie w domu. Składniki na zakwas buraczany mamy najczęściej pod ręką. Zachęcamy do samodzielnego przygotowania zakwasu z buraków - na świąteczny barszcz czerwony albo po prostu do picia. 100 g zakwasu z buraków to tylko 12 kcal!Zakwas z buraków robi się bardzo łatwo, niewiele kosztuje, smakuje wyśmienicie i wystarczy poczekać kilka dni, żeby był gotowy. Zakwas z buraków można wykorzystać na przykład do zrobienia barszczu. Ma też mnóstwo właściwości korzystnych dla zdrowia - zakwas z buraków to naturalny probiotyk. Do przygotowania zakwasu z buraków nie potrzeba drogich ani wyszukanych składników.Jak krok po kroku zrobić zakwas z buraków? Sprawdź to teraz w naszej galerii >>>>>
Zakwas z buraków jest pyszny i banalnie łatwy do przygotowania. Warto go przyrządzać samodzielnie w domu. Składniki na zakwas buraczany mamy najczęściej pod ręką. Zachęcamy do samodzielnego przygotowania zakwasu z buraków - na świąteczny barszcz czerwony albo po prostu do picia. 100 g zakwasu z buraków to tylko 12 kcal!Zakwas z buraków robi się bardzo łatwo, niewiele kosztuje, smakuje wyśmienicie i wystarczy poczekać kilka dni, żeby był gotowy. Zakwas z buraków można wykorzystać na przykład do zrobienia barszczu. Ma też mnóstwo właściwości korzystnych dla zdrowia - zakwas z buraków to naturalny probiotyk. Do przygotowania zakwasu z buraków nie potrzeba drogich ani wyszukanych składników.Jak krok po kroku zrobić zakwas z buraków? Sprawdź to teraz w naszej galerii >>>>> Janusz Wójtowicz
Zakwas z buraków robi się bardzo łatwo, niewiele kosztuje, smakuje wyśmienicie i wystarczy poczekać kilka dni, żeby był gotowy. Zakwas z buraków można wykorzystać na przykład do zrobienia barszczu. Ma też mnóstwo właściwości korzystnych dla zdrowia. Do przygotowania zakwasu z buraków nie potrzeba drogich ani wyszukanych składników. Jak go zrobić? Zobacz w naszej galerii, jak krok po kroku przygotować zakwas z buraków.

Tak zrobić zakwas z buraków

Przepis na zakwas z buraków jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Przepisów na zakwas z buraków nie brakuje, wszystkie łączy jednak łatwość przygotowania i kilka wspólnych składników.

Potrzebne są oczywiście buraki, prócz nich niezbędna jest również skórka z chleba razowego na zakwasie oraz przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, szczypta cukru i sól. Wiele osób nie wyobraża sobie także zakwasu z buraków bez czosnku.

Zakwas z buraków jest gotowy do spożycia po zaledwie pięciu dniach!

Zakwas z buraków to naturalny probiotyk. Można go pić jako "napój energetyczny" po lekkim schłodzeniu. Można go również użyć do przygotowania barszczu. Najlepiej spożyć go maksymalnie w ciągu dwóch tygodni.

Proces fermentacji może być dynamiczny, dlatego codziennie należy odcedzać pianę, która będzie się zbierała na górze naczynia.

Tak krok po kroku zrobisz zakwas z buraków - domowy przepis

Zakwas z buraków jest banalnie łatwy do przygotowania. Składniki na zakwas z buraków mamy najczęściej pod ręką. Zachęcamy do samodzielnego przygotowania zakwasu z buraków - na świąteczny barszcz czerwony albo po prostu do picia.

Jak krok po kroku zrobić zakwas z buraków? Sprawdź to teraz w naszej galerii.

Zakwas z buraków - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 kg buraków,
  • 2 litry wody (przegotowanej i ostudzonej),
  • główka czosnku,
  • 6 liści laurowych,
  • 10 ziaren ziela angielskiego,
  • sól bez jodu - na litr wody łyżka soli.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska