Tak zrobić zakwas z buraków
Przepis na zakwas z buraków jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Przepisów na zakwas z buraków nie brakuje, wszystkie łączy jednak łatwość przygotowania i kilka wspólnych składników.
Potrzebne są oczywiście buraki, prócz nich niezbędna jest również skórka z chleba razowego na zakwasie oraz przyprawy – liść laurowy, ziele angielskie, szczypta cukru i sól. Wiele osób nie wyobraża sobie także zakwasu z buraków bez czosnku.
Zakwas z buraków jest gotowy do spożycia po zaledwie pięciu dniach!
Zakwas z buraków to naturalny probiotyk. Można go pić jako "napój energetyczny" po lekkim schłodzeniu. Można go również użyć do przygotowania barszczu. Najlepiej spożyć go maksymalnie w ciągu dwóch tygodni.
Proces fermentacji może być dynamiczny, dlatego codziennie należy odcedzać pianę, która będzie się zbierała na górze naczynia.
Tak krok po kroku zrobisz zakwas z buraków - domowy przepis
Zakwas z buraków jest banalnie łatwy do przygotowania. Składniki na zakwas z buraków mamy najczęściej pod ręką. Zachęcamy do samodzielnego przygotowania zakwasu z buraków - na świąteczny barszcz czerwony albo po prostu do picia.
Jak krok po kroku zrobić zakwas z buraków? Sprawdź to teraz w naszej galerii.
Zakwas z buraków - przepis krok po kroku
Składniki:
- 1 kg buraków,
- 2 litry wody (przegotowanej i ostudzonej),
- główka czosnku,
- 6 liści laurowych,
- 10 ziaren ziela angielskiego,
- sól bez jodu - na litr wody łyżka soli.
