Dość krótko można cieszyć się świeżymi rydzami czy borowikami. Tym bardziej warto je suszyć. Jakie grzyby są do tego idealne? Najczęściej suszymy prawdziwki, podgrzybki i koźlaki. Rydze, kurki są niezwykle delikatne, lepiej je marynować czy usmażyć.
Warto zobaczyć: Prawdziwek gigant z kujawsko-pomorskiego lasu! Dwie grzybiarki znalazły go w okolicach Inowrocławia [zdjęcia]
Grzyby suszenie
Wybierz świeże, nierobaczywe i spore okazy. Kiedy wrócisz z lasu, dokładnie je oczyść - nie myj bezpośrednio w wodzie (to wydłuży suszenie). Grzyby pozbawione już resztek piasku i igliwia, pokrój w paski.
Co dalej? To kilka domowych metod suszenia leśnych skarbów.
Jak suszyć grzyby
Najpopularniejszym sposobem jest wykorzystanie piekarnika:
- ułóż luźno pokrojone grzyby na papierze pergaminowym
- nagrzej go (od 40 do 60 stopni Celsjusza) i nastawi funkcję termoobiegu
- zostaw lekko uchylone drzwiczki piekarnika (to niezbędne!)
- grzyby będą suszyły się przez kilka godzin, co jakiś czas sprawdzaj piekarnik i obracaj grzyby
Ważne: Srebrna łyżeczka i gorzki smak nas nie uratują Te grzyby są trujące!
Inną metodą jest suszenie na włączonym kaloryferze (rozkładamy papier, na nim kładziemy grzyby, które - co kilka godzin - przewracamy). Można skorzystać także z nitki, nawlecz na nią grzyby (w pewnym oddaleniu od siebie) i powieś nad kuchenką. Uczulamy - nitka nie powinna być mocno napięta, grzyby będą się wówczas zsuwały.
Suszenie elektryczne, do tego już potrzebny jest specjalny sprzęt. Dodajmy, że suszarkę można wykorzystać również do suszenia owoców i warzyw, ziół czy kwiatów. Grzyby suszą się w niej przez około sześć godzin. Zaletą jest fakt, że nie przypalają się i nie złamią.
Uwaga! Podczas suszenia warto sprawdzać, czy grzybom nic nie dolega. Chodzi o ewentualną pleśń.
Suszone grzyby przechowywanie
Musisz znaleźć dla nich suche, chłodne miejsce. Włóż je do puszki (powinna zostać potem szczelnie zamknięta), słoika.
