- Gotujemy według starych receptur, które udoskonalamy wedle własnego uznania – mówi Jolanta Kotlarek, przewodnicząca KGW Komaszyce. Ugotowało ono najlepszą potrawę w powiecie inowrocławskim: pirzok kujawski. - To babka ziemniaczana, która na Kujawach występuje pod taką nazwą – wyjaśnia Jolanta Kotlarek. - Wykorzystałyśmy stary przepis, do którego dodałyśmy gzika, czyli twarożek ze śmietaną. Pieczone ziemniaki z cebulą i boczkiem, podawane ze śmietankowym twarożkiem fajnie smakują.
Jurorom się spodobało. A także danie KGW w Morzewcu: zawijas z mięsa. - To gołąbek duszony w żurze, a dokładnie w mieszance żurów w stylu wielkanocnym i wigilijnym – objaśnia Dorota Obłój, szefowa KGW Morzewiec w powiecie bydgoskim. - Na tym terenie gotuje się dwa żury. Wielkanocny zawiera dużo szynki i boczku, a wigilijny bazuje na grzybach. Nasz gołąbek został wykonany tradycyjnie, czyli z mięsa mielonego z cebulą i ryżem, zawiniętego w liść białej kapusty. Potem dusił się w żurze z dużą ilością wędliny i grzybów.
Gospodynie z Kujaw i Pomorza zaproponowały paletę smaków. Pierogi, pyzy, ozory, faszerowane gęsi, parzone szynki, konfitowane kaczki. Były też zupy. KGW „Nowoczesne gospochy” w Cierpicach zaserwowało małą czarną z szarakami. To czernina podawana z ziemniaczanymi kluseczkami.
Termin finału „Bitwy regionów” nie jest jeszcze podany. Wiadomo, że KGW pokażą, jak przygotowuje się najlepsze, polskie potrawy. Może wygrać nasza.
Z województwa kujawsko-pomorskiego do II etapu „Bitwy regionów” przeszły:
- KGW Nowy Ciechocinek – pierogi z siekaną gęsiną
- KGW w Brzeźnie – pierogi z farszem z pieczonej kaczki z dodatkami
- KGW „Jarzębinki ” – kaczka w sosie porzeczkowym
- KGW w Kłuśnie – pyzy z mięsem
- KGW w Skrzynkach – barszcz wyjątkowy
- KGW „Nowoczesne Gospochy” w Cierpicach – mała czarna z szarakami
- KGW w Sokołowie – ozory w sosie w towarzystwie warzyw
- KGW „Żurawinki” w Brzeźnie – gulasz z dziczyzny z kluskami ziemniaczanymi
- KGW Borzyszkowo - kaczka konfitowana z kapustą szmurowaną
- KGW „Szembruczek” - zrazy wołowe z kapustą kiszoną i grzybami leśnymi podane z kaszą gryczaną, sosem grzybowym i sałatką z pieczonych buraczków
- KGW w Morzewcu – zawijas z mięsa tradycja Kujaw
- KGW w Krzekatowie - szynka parzona z kością
- KGW w Malankowie „Malinówki” – kaczuszka z malinowego garnuszka
- KGW Wieszkowianki - gęś faszerowana kaszą i grzybami
- KGW Komaszyce – pirzok kujawski
- KGW „Kotowianki” w Kotowach – golonka w kapuście
