Osoby, które nigdy wcześniej nie interesowały się tym tematem, mogą się bardzo zdziwić, jak wiele warzyw i owoców nie wolno przechowywać w lodówce. Zamiast chłodu i braku światła, zdecydowanie wolą one suche miejsce w koszu na kuchennym blacie. Dzięki temu na dłużej zachowują swój smak i aromat. Niektóre z nich mogą wręcz w lodówce psuć się szybciej - w niskiej temperaturze dochodzi bowiem do zmniejszenia aktywności setek genów. Pozwól produktom pozostać w naturalnym dla nich środowisku, w temperaturze pokojowej i z dostępem do promieni słonecznych.
Takich warzyw i owoców lepiej nie przechowywać w lodówce
Prezentujemy listę warzyw i owoców, których lepiej nie przechowywać w lodówce. Tym warzywom i owocom szkodzą niskie temperatury i brak światła. Sprawdź, jakie warzywa i owoce trzymać na wierzchu, w temperaturze pokojowej. Szczegóły prezentujemy już teraz w naszej galerii:
