Z wiśni przygotowujemy przede wszystkim orzeźwiające kompoty, smaczne przetwory i domowe nalewki. Chętnie również dodajemy je do deseru lub zajadamy się nimi prosto z drzewa. Szczyt sezonu na te słodko-kwaśne owoce rusza w połowie lipca i trwa aż do końca sierpnia. Nie są one pozbawione cennych składników odżywczych.
Przeczytaj także: Takie są skutki jedzenia bobu. To się dzieje z organizmem, gdy jemy bób
Na co pomagają wiśnie?
Wiśnie pomagają obniżać poziom cholesterolu i zalecane są w profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Pozytywnie wpływają na układ pokarmowy i poprawiają perystaltykę jelit. Dzięki witaminie C wspierają odporność. Zawierają również antyoksydanty, więc warto regularnie spożywać je w profilaktyce przeciwnowotworowej.
Jakie wartości odżywcze mają wiśnie?
W wiśniach znajdziemy wiele witamin i składników mineralnych. Są to między innymi:
- witaminy B2, A oraz C,
- potas,
- miedź,
- cynk,
- żelazo,
- mangan,
- węglowodany,
- błonnik pokarmowy.
Takie osoby nie mogą jeść wiśni. Może to dotyczyć milionów Polaków
Choć wiśnie uznawane są za zdrowe owoce, niektórzy powinni ograniczyć ich spożywanie lub wykluczyć je z diety. Dotyczy to szczególnie osób chorujących na cukrzycę typu drugiego. Szacuje się, że problem ten dotyczy w Polsce nawet 3 milionów osób!
Kto jeszcze nie może jeść wiśni? Sprawdź w naszej galerii: