Kalafior obok brokułów, kapusty czy buraków, jest jednym z najchętniej spożywanych we wrześniu warzyw. Istnieje wiele odmian kalafiora i każda z nich jest bogata w składniki odżywcze. W Polsce można spotkać kalafior biały, pomarańczowy, zielony czy fioletowy. Sezon na kalafiora trwa od września aż do wiosny. To właśnie wtedy warzywo to osiąga najlepszą cenę.
Z czym można przyrządzić kalafior?
Kalafior jest niezwykle uniwersalny. Można go wykorzystać do przygotowania obiadu, szybkiej przekąski w postaci sałatki czy zupy. Dobrze smakuje zarówno gotowany, jak i pieczony czy smażony. Najpopularniejsze dania z wykorzystaniem kalafiora to między innymi zupa kalafiorowa, smażony kalafior z rozmarynem i solą, zapiekanka kalafiorowa czy purée z kalafiora.
Przeczytaj także Produkty z wysokim indeksem glikemicznym. Tych produktów należy unikać przy odchudzaniu i cukrzycy
Jakie właściwości zdrowotne ma kalafior?
Regularne spożywanie tego warzywa może nam przenieść wiele korzyści dla organizmu. Kalafior jest bowiem bogactwem witamin i minerałów. Jakie właściwości zdrowotne ma kalafior? Jakie są skutki jedzenia kalafiora? Odpowiedzi w naszej galerii:
