Im więcej warstw ma szyba w piekarniku, tym mniejsza utrata energii.
Wyłącz przed końcem
Tuż przed zakończeniem gotowania możemy wyłączyć kuchenkę na kilka minut. Jest ona taka gorąca, że wystarczy ciepła na to, by obiad "dogotował się".
Musimy dopasować rozmiary garnków do palników. Duży garnek na małym palniku to strata energii. Niepotrzebna!
Zamrożoną żywność powinniśmy rozmrozić przed rozpoczęciem gotowania. Wtedy samo gotowanie potrwa krócej.
Czas na podgrzewanie
Piekarnik przed pieczeniem podgrzewajmy nie dłużej niż 5-10 minut. Podczas pieczenia nie można otwierać drzwiczek piekarnika nawet, jeśli chcemy sprawdzić, czy ciasto już jest gotowe. Przy każdym otwarciu piekarnika, ulatuje nam do 20% ciepła, a przez to czas pieczenia wydłuża się.
Sam się wyczyści
Nawet, jeśli czyścisz kuchenkę i piekarnik tylko raz na parę miesięcy, zainwestuj w model samo czyszczący się. Taki ma zazwyczaj lepszą izolację niż zwykłe kuchenki. Energooszczędne kuchenki to takie, które mają nalepki EnterGuide lub EnergyStar. Im mniejsze na tych nalepkach wskaźniki, tym bardziej oszczędny typ kuchenki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"