Te owoce i warzywa nadają się do suszenia. Zrób własne zapasy

AGW
pixabay.com/armendes
Suszenie jest jedną z najstarszych metod konserwowania żywności. Taki sposób przechowywania trudno wyobrazić sobie w przypadku arbuza czy ogórka, ale już warzywa i owoce o mniejszej zawartości wody świetnie się do tego nadają. Podajemy przykłady.

Zobacz wideo: Polska europejskim liderem w produkcji malin

Suszone śliwki z własnego ogrodu do pieczonego schabu lub świątecznego bigosu. Sos z zebranymi osobiście grzybami, a do przekąszenia suszone jabłka, morele i banany. Takie menu możemy zacząć przygotowywać już latem i jesienią, kiedy dostępne są świeże, krajowe zbiory.

Jakie owoce i warzywa można suszyć?

Przykłady znajdziesz w galerii:

Jak suszyć świeże owoce i warzywa?

  • w suszarce,
  • na grzejniku,
  • w piekarniku,
  • na słońcu.

Ważny jest dopływ świeżego powietrza i by na plasterkach nie gromadził się kurz. "Produkty rozkłada się na gęstej siatce, najlepiej naciągniętej na jakieś ramy - gdyż wtedy powietrze dochodzi również od dołu", radzi Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa rolniczego.

Najtańsza będzie naturalna metoda, największy koszt pojawi się w przypadku suszenia żywności w piekarniku. Najłatwiejszy może być sposób z wykorzystaniem elektrycznej suszarki.

To też może Cię zainteresować

Grubość plastrów nie powinna być większa niż 0,5 cm. Inaczej w przypadku np. nektarynek, brzoskwiń, śliwek, które mogą być suszone pocięte na ćwiartki).

Chipsy z jabłek - jak je zrobić?

Jabłka myjemy i wydrążamy środek. Kroimy na plastry o grubości ok. 2 mm. Na blaszce wyłożonej pergaminem suszymy w temperaturze 100-150°C na najniższej półce piekarnika z termoobiegiem przez około 1-1,5 godziny. Przechowujemy w suchym miejscu.

Jak suszyć śliwki?

Myjemy w bardzo ciepłej wodzie, suszymy i usuwamy pestki. Rozkładamy pergamin na blaszce i układamy połówki śliwek. Suszymy w piekarniku w niskiej temperaturze 60-80 stopni albo w suszarce elektrycznej.

Chipsy z bananów

Obieramy banany i kroimy na plasterki 3-4 mm. Pieczemy je na blaszce z pergaminem krótko i w wysokiej temperaturze - 250 st., przez kwadrans.

Suszenie warzyw

Do suszenia nadają się przede wszystkim warzywa korzeniowe i naciowe. Wystarczy im niska temperatura w suszarce lub na powietrzu. Marchewkę kroimy na plasterki o grubości 3 mm.

Jeszcze raz sięgamy po rady z portalu Świętokrzyskiego ODR: "Warzywa wymagają różnej temperatury i czasu suszenia. Warzywa naciowe - do 50 °C, korzeniowe - 60 °C, strączkowe - 40 °C. Kiedy warzywa podeschną po 4- 6 godzin suszenia można zwiększyć im temp do max 70°C. Susz jest gotowy po 24 godzinach".

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie