Tłusty czwartek 2021. Cała Polska smaży pączki i faworki! Podglądamy wasze talerze [zdjęcia]

Redakcja

Wideo

Zobacz galerię (20 zdjęć)
Tłusty czwartek w 2021 roku przypada 11 lutego. Wylicza się, że co roku w Polsce zjadamy tego dnia ok. 100 milionów pączków, więc na mieszkańca kraju przypada około 2,5 tej drożdżowej przekąski. Czujemy się w obowiązku ostrzec - prezentowane treści są niebezpieczne, bo prezentują bardzo apetyczne zdjęcia pączków, faworków, oponek i pączusiów, które już zaczęliście smażyć z okazji zbliżającego się tłustego czwartku. Jeśli więc jesteś na diecie, nawet nie patrz na te pyszności, bo trudno będzie się powstrzymać przed zrobieniem i zjedzeniem.

Tłusty czwartek 2021. Cukierniki lubią zaskakiwać smakiem

Pączki zjadane w tłusty czwartek to tradycja, a ta zyskuje nowe wydanie za sprawą kreatywnych piekarzy. Dobrze znane pączki mają w środku konfiturę różaną, dżem truskawkowy czy budyń z adwokatem. Oswoiliśmy te z jabłkami i cynamonem czy bananem i czekoladą.

Cukiernicy lubią nas zaskakiwać i szukają kolejnych wariantów. W sklepach spotkamy zatem pączki czekoladowe (z ciemnego ciasta) czy faworki orkiszowe.

  • Pączki w niektórych punktach sprzedaży mają nawet swoje wytrawne wersje np. bekonowe.
  • Do rzadziej spotykanych pączkowych wnętrz należy również słony karmel, jagody czy ananas.
  • Pączki wegańskie? Również znajdziemy takie na półkach wybranych cukierni, a w środku np. czekolada z chili.

Skąd wzięły się pączki? Historia smażonej drożdżowej kuli z nadzieniem

XVII/XVIII wiek - to w tym okresie miała rozpocząć się „kariera” pączka i faworka najbliższego dzisiejszemu wydaniu tych smakołyków. Już wówczas mieli je przygotowywać warszawscy cukiernicy. A wcześniej? Przyjrzyjmy się temu, co niegdyś królowało na polskich stołach w dniu otwierającym ostatni tydzień zabaw karnawałowych.

W czasach staropolskich bogatsi mieszkańcy miast i szlachta raczyli się nie tyle słodkimi, co tłustymi daniami: pieczeniami, kiełbasami i szynkami, sadłem, wędzoną słoniną. To obficie podlane winem czy wódką.

W wiejskich domostwach pod koniec karnawału jadano skromniej. Na stole dominowały suto omaszczone tłuszczem ze skwarkami kasze i kapusta. Mięso pojawiało się w domach bogatszych chłopów. Tradycyjne polskie słodkości to racuchy i placuszki.

Etnografowie wskazują kilka kierunków, z jakich do naszego kraju na czas karnawału miały przywędrować wspomniane pączki i chruściki. Francja, Wiedeń a może rejony tureckie?

Podrzucamy nasze przepisy, które przydadzą się w okolicy tłustego czwartku:

To też może Cię zainteresować

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie