To się dzieje, kiedy zjesz muchomora sromotnikowego! Strzeż się najbardziej toksycznego grzyba w naszych lasach

red.
Aby mieć pewność, że nie pomyliliśmy trującego grzyba z jadalnym, możemy poprosić o pomoc fachowca. Wystarczy udać się do lokalnej Stacji SanepiduNa zdjęciu muchomor sromotnikowy
Aby mieć pewność, że nie pomyliliśmy trującego grzyba z jadalnym, możemy poprosić o pomoc fachowca. Wystarczy udać się do lokalnej Stacji SanepiduNa zdjęciu muchomor sromotnikowy Polska Press archiwum
Śmiercią może skończyć się zjedzenie nawet jednego, niewielkiego muchomora sromotnikowego. Ba, jest śmiertelnie groźny nawet... 10 lat po zamarynowaniu! Na truciznę zawartą w muchomorze sromotnikowym, nie ma żadnej odtrutki. Uczulamy więc, w czasie grzybobrania uważajcie na niego!

Posiłek złożony z choćby jednego muchomora sromotnikowego może skończyć się przeszczepem wątroby. Jeśli nie śmiercią. Nawet połowa osób, która go bowiem zjada - umiera. Winna jest temu trucizna - amanityna. Spożycie tego grzyba najczęściej kończy się zgonem w wyniku niewydolności wątroby, ale toksyny niszczą również serce i nerki. Szczególnie narażone są dzieci.

Muchomor sromotnikowy smak

Musimy mieć się na baczności. Ten trujący grzyb wcale nie ma gorzkiego smaku! Ba, charakteryzuje go wręcz delikatny słodko-migdałowy posmak. Sanepid podkreśla, abyśmy więc nie oceniali grzybów na podstawie łagodnego smaku. Podkreślmy, że w zniwelowaniu działania trucizny, nie pomoże nawet wielokrotne gotowanie, duszenie czy też smażenie.

Sprawdź również: Srebrna łyżeczka i gorzki smak nas nie uratują. Te grzyby są trujące!

Muchomor sromotnikowy zatrucie

Pierwszą fazą objawów zatrucia są wymioty, ból i skurcze brzucha, biegunka (może być krwawa) - pojawiają się one po około 8-12 godzinach od zjedzenia grzyba. Po nich przychodzi poprawa samopoczucia - pozorna! Nawrót zatrucia przynosi niewydolności nerek i wątroby, obrzęk mózgu. Do zgonu dochodzi najczęściej między czwartym a dziesiątym dniem.

Aby mieć pewność, że nie pomyliliśmy trującego grzyba z jadalnym, możemy poprosić o pomoc fachowca. Wystarczy udać się do lokalnej Stacji SanepiduNa
Aby mieć pewność, że nie pomyliliśmy trującego grzyba z jadalnym, możemy poprosić o pomoc fachowca. Wystarczy udać się do lokalnej Stacji Sanepidu

Na zdjęciu muchomor sromotnikowy Polska Press archiwum

Muchomora zwanego zielonkawym można pomylić z czubajką kanią, gąską zielonkawą czy pieczarką polną (młoda postać). Najczęściej występuje on w lasach liściastych i mieszanych. Chociaż jest rzadszy w iglastych, i tutaj możemy go spotkać.

Co istotne, niemal każdy blaszkowaty grzyb jadalny ma trującego sobowtóra. Dlatego znacznie najbezpieczniej jest zbierać jednak grzyby bez blaszki.

Muchomor sromotnikowy jak rozpoznać

Kapelusz tego muchomora może mieć różne odcienie - jaśniejsze lub ciemniejszy. Jest żółtawozielony, oliwkowozielonkawy, żółty, oliwkowobrązowy. Z wiekiem nabiera metalicznego połysku. Blaszki są białe, z wiekiem kremowe, kremowozielonkawe. Charakterystyczny jest pierścień na trzonie (niedaleko kapelusza) - przypomina kołnierz.

Polecamy: Grzyby w Kujawsko-Pomorskiem. Ci grzybiarze mieli farta! Zdjęcia Czytelników

Dopłaty do cen energii

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie