Żurek wielkanocny - na wędzonce i białej kiełbasie. Trzy kwadranse i gotowy. Sprawdzony przepis

Red.
marionnaud/cc/flickr.com
Żur był kiedyś potrawą postną, nie było szans na znalezienie w nim choćby grama mięsa. Dzisiaj jednak, jednym z najbardziej charakterystycznych dań wielkanocnego stołu, jest żur na białej kiełbasie, z wędzonką. Podpowiadamy, jak przygotować treściwy żurek - palce lizać!

Nasi przodkowie zamieszkujący wsie, w Wielki Piątek lub Wielką Sobotę, organizowali... pogrzeb żurku. Na czele orszaku szły gospodynie, które niosły garnki. Celem pochodu był dołek (najczęściej w sąsiedztwie lasu), do którego wlewano zupę krzycząc „Żur do lasa, mięso do wsi".

Polecamy również: Babka wielkanocna drożdżowa. Przepis od przekazywany od pokoleń! Ciasto będzie wilgotne i pulchne

Przepis na żurek

Ile kuchni, tyle sposobów na przygotowanie żuru. Jeśli nie znacie sprawdzonego przepisu na ten specjał polskiej kuchni, pomożemy!

Żurek składniki

  • dwa litry bulionu
  • pół litra zakwasu żytniego
  • cztery białe kiełbasy
  • 200 g boczku
  • duża cebula
  • marchewka
  • dwie łyżeczki chrzanu
  • dwa ząbki czosnku
  • trzy łyżki gęstej śmietany 30% lub 36% (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • trzy liście laurowe
  • sól i pieprz
  • od czterech do pięciu ugotowanych jaj
  • odrobina oliwy

Jak zrobić żurek

  1. Kroimy kiełbasę w plastry, cebulę - w piórka. Obieramy i kroimy w kostkę marchewkę, a czosnek siekamy.
  2. W garnku rozgrzewamy oliwę, na której - do zarumienienia - podsmażamy białą kiełbasę. Dorzucamy cebulę. Po chwili - marchewkę i czosnek. Smażymy.
  3. Oddzielnie gotujemy jajka na twardo.
  4. Wlewamy bulion do garnka z kiełbasą. Przyprawiamy.
  5. Dodajemy zakwas, mieszamy i gotujemy na małym ogniu około kwadrans.
  6. Jeśli mamy na to apetyt, zabielamy żur odrobiną śmietany. Dodajemy chrzan.
  7. Podajemy z jajkiem w ćwiartkach.

Tradycyjne dania na Wielkanoc z regionu Kujaw i Pomorza (Lista Produktów Tradycyjnych):

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie