Żywność modyfikowana genetycznie - jeść, czy nie?

red
pixabay.com
GMO, czyli Genetycznie Modyfikowane Organizmy. W Polsce na sklepowych półkach możemy spotkać produkty zawierające genetycznie modyfikowaną soję czy kukurydzę.

Część specjalistów zapewnia, że modyfikacja żywności nie jest niczym złym. Modyfikacje genetyczne umożliwiają uzyskanie wysokich plonów zbóż przy gorszych warunkach glebowych. Żywność GMO często posiada lepsze walory smakowe bądź zapachowe od tradycyjnej żywności, dodatkowo dłużej pozostaje świeża.

Żywność modyfikowana genetycznie ma jednak wielu przeciwników. Część Polaków twierdzi, że jest w stanie zapłacić więcej za rośliny ekologiczne. Są nieufni w stosunku do żywności genetycznie modyfikowanej i trudno im się dziwić. Badania potwierdziły, że żywność GMO może przynieść niepożądane działania w organizmie człowieka. Niektóre produkty mogą mieć działanie silnie alergizujące.

(Źródło:vivi24)

Wideo

Materiał oryginalny: Żywność modyfikowana genetycznie - jeść, czy nie? - Echo Dnia Świętokrzyskie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie