Co dzieje się na europejskim i światowym roku wieprzowiny? Z najnowszego raportu FAMMU/FAPA wynika, że według Komisji Europejskiej od stycznia do lipca tego roku UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 1 671 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych, czyli o 5,2% więcej niż przed rokiem. W większości były to podroby i tłuszcze (757 tys. ton) oraz mięso mrożone (720 tys. ton). Największymi odbiorcami w tym czasie były Chiny, Japonia, Korea Płd., Hongkong i Filipiny.
FAMMU/FAPA na podst. Pig Progress z dn. 28.09.15 podaje, że "według danych rosyjskiego ministerstwa rolnictwa, w ciągu pierwszych ośmiu miesięcy 2015 r. produkcja mięsa wieprzowego w Rosji wzrosła o 8,4% (153,6 tys. ton) do 1,974 mln ton wagi żywej". Produkcja wzrosła za sprawą embarga żywnościowego. Rosjanie nie mogąć sprowadzać mięsa, mają je produkować sami.
Źródło: KPODR, FAMMU/FAPA
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Która się ubiera, a która "przebiera"? Projektant wziął pod lupę gwiazdy po 50-tce
- Bronisław Cieślak przed śmiercią wyznał prawdę o Cieślak i Miszczaku. Chwyta za serce
- Iza Krzan pokazała się tak, jak stworzył ją Bóg. Na ten widok opadną wam szczęki
- Ważne oświadczenie Jolanty Fraszyńskiej. "Mój coming out"