Co dzieje się na europejskim i światowym roku wieprzowiny? Z najnowszego raportu FAMMU/FAPA wynika, że według Komisji Europejskiej od stycznia do lipca tego roku UE wyeksportowała na rynki krajów trzecich ok. 1 671 tys. ton żywca, mięsa, podrobów i przetworów wieprzowych, czyli o 5,2% więcej niż przed rokiem. W większości były to podroby i tłuszcze (757 tys. ton) oraz mięso mrożone (720 tys. ton). Największymi odbiorcami w tym czasie były Chiny, Japonia, Korea Płd., Hongkong i Filipiny.
FAMMU/FAPA na podst. Pig Progress z dn. 28.09.15 podaje, że "według danych rosyjskiego ministerstwa rolnictwa, w ciągu pierwszych ośmiu miesięcy 2015 r. produkcja mięsa wieprzowego w Rosji wzrosła o 8,4% (153,6 tys. ton) do 1,974 mln ton wagi żywej". Produkcja wzrosła za sprawą embarga żywnościowego. Rosjanie nie mogąć sprowadzać mięsa, mają je produkować sami.
Źródło: KPODR, FAMMU/FAPA