Czym są utopence?
Kuchnia czeska kojarzy się nam przede wszystkim z knedlikami, smażonym serem, mięsnymi gulaszami oraz dobrym ciemnym piwem. To jednak nie wyczerpuje zasobów kuchni naszych południowych sąsiadów.
Kryje się w niej wiele niezwykle oryginalnych dań, a jednym z nich są utopence. Są to parówki marynowane w słodko-kwaśnej zalewie. Brzmi dziwnie? Ale smakuje doskonale! Utopence są w Czechach niezwykle popularne i serwowane na niemal każdej imprezie. Na pewno dzięki nim zaskoczysz swoich gości!
Jak podawać marynowane parówki?
Czeskie utopence można serwować do piwa lub wódki. Połączenie kwaśnego octu z ostrymi dodatkami sprawia, że będą one idealną zakąską i z powodzeniem zastąpią popularnego śledzika lub ogórki kiszone.
Marynowane parówki można też kłaść na kanapki, jak i dodawać do sałatek. Dobrze będą się komponowały między innymi z szynką, pomidorami, ogórkami, a nawet z żółtym serem. Całość można doprawić ziołami lub wymieszać z ostrą musztardą.
Chcesz wiedzieć jak zrobić czeskie utopence? W naszej galerii znajdziesz porady dotyczące tego jak wykonać je krok po kroku!
