Wysoki poziom cholesterolu utrzymujący się przez dłuższy czas jest niebezpieczny dla zdrowia. Rośnie ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego: udaru mózgu, miażdżycy, choroby wieńcowej, zawału mięśnia sercowego.
Dobry i zły cholesterol
Cholesterol to lipoproteina. W zależności od funkcji, jaką pełni w organizmie, nazywany jest złym lub dobrym cholesterolem. Tak zwany zły cholesterol to cholesterol frakcji LDL i odpowiada on za budowanie w naczyniach krwionośnych blaszki miażdżycowej. Natomiast dobry cholesterol czyli frakcja HDL działa ochronnie na ściany naczyń.
W organizmie potrzebne są obie frakcje cholesterolu, jednak powinny one być na właściwym poziomie. Dopiero, gdy dopuszczalna norma zostaje przekroczona, zły cholesterol frakcji LDL zaczyna odkładać się w ścianach naczyń krwionośnych, zwężając je i przyczyniając się w ten sposób do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
Objawy wysokiego cholesterolu we krwi
- dotkliwy ból w nogach,
- dyskomfort nóg odczuwany także w trakcie odpoczynku,
- skurcze łydek,
- gładka, naciągnięta, błyszcząca skóra,
- blady kolor nóg.
Jakie są normy poziomu cholesterolu w organizmie?
Poziom cholesterolu bada się z krwi żylnej. By mieć pełen obraz chorobowy, należy oznaczyć cały lipidogram:
- cholesterol całkowity,
- cholesterol HDL (tzw. dobry cholesterol),
- cholesterol LDL (tzw. zły cholesterol),
- trójglicerydy.
Badanie poziomu cholesterolu wykonuje się na czczo. Prawidłowe stężenie trójglicerydów jest poniżej 1,69 mmol/l, czyli 150 mg/dl. Podwyższony poziom warto skonsultować z lekarzem, np. hepatologiem.
Takie są normy poziomu cholesterolu we krwi opracowane przez Polskie Towarzystwo Kardiologiczne:
- cholesterol całkowity < 190 mg/dl,
- cholesterol frakcji LDL < 115 mg/dl,
- cholesterol frakcji HDL mężczyźni > 40 mg/dl,
- cholesterol frakcji HDL kobiety > 45 mg/dl,
- trójglicerydy < 150 mg/dl.
Czynniki ryzyka predysponujące do podwyższonego poziomu cholesterolu we krwi
Podwyższone stężenie cholesterolu i trójglicerydów może być bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Takie są czynniki ryzyka:
- nadwaga, otyłość (szczególnie brzuszna),
- wysokokaloryczna dieta bogata w nasycone kwasy tłuszczowe oraz cukry proste,
- starszy wiek,
- niski stopień aktywności fizycznej,
- nadciśnienie tętnicze,
- predyspozycje genetyczne,
- zażywanie niektórych leków,
- nadmierne spożywanie alkoholu,
- choroby współistniejące.
Co jeść, by obniżyć poziom cholesterolu? Dieta na wysoki cholesterol
Najskuteczniejszym sposobem walki z podwyższoną frakcją złego cholesterolu jest zmiana nawyków żywieniowych. Te 10 produktów skutecznie obniży poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Zobacz w galerii.
Mamy dla Ciebie kilka ciekawych tekstów. Zobacz!
► AWOKADO - oto dlaczego warto jeść ten owoc. Awokado dobre na odchudzanie, włosy i nie tylko!
► KOBIETY O TYCH IMIONACH SĄ WREDNE One są mściwe i potrafią dopiec do żywego
► NAJMĄDRZEJSZE RASY PSÓW - TOP 8 ras - te psy są najinteligentniejsze na świecie
► TAKA BĘDZIE REKORDOWA WALORYZACJA EMERYTUR 2024 -Oto tabela wyliczeń emerytur po waloryzacji 2024
