Składniki:
- 1 opakowanie filetów dorsza firmy Abramczyk
- Ok. 10 małych marchewek
- 1 szklanka czarnej soczewicy
- 1 szalotka
- 1 szklanka posiekanego jarmużu
- Ok. 10 brukselek
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- Sól, pieprz
- Masło klarowane- do smażenia
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki mielonego kminu

Filety dorsza dopraw solą i pieprzem, oprósz mąka krupczatką, usmaż na złoto na klarowanym maśle.
Marchewki skrop miodem, oliwą, dopraw solą i kminem, piecz w temp. 200 st. C do zarumieniania, ok. 20 minut.
Brukselki podziel na listki, krótko podsmaż je na patelni.
N patelni zeszklij drobno posiekaną szalotkę. Dodaj soczewicę, zalej ok. 1 szklanką wody. Gdy soczewicą będzie prawie miękka, dodaj jarmuż. Zagotuj, odparuj nadmiar wody, dopraw do smaku.
Na gorącej soczewicy ułóż porcje dorsza, upieczoną marchewkę i smażoną brukselkę.