Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dorsz z zimowymi warzywami

.
Wideo
od 16 lat

Składniki:

  • 1 opakowanie filetów dorsza firmy Abramczyk
  • Ok. 10 małych marchewek
  • 1 szklanka czarnej soczewicy
  • 1 szalotka
  • 1 szklanka posiekanego jarmużu
  • Ok. 10 brukselek
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • Sól, pieprz
  • Masło klarowane- do smażenia
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu
Dorsz z zimowymi warzywami

Filety dorsza dopraw solą i pieprzem, oprósz mąka krupczatką, usmaż na złoto na klarowanym maśle.

Marchewki skrop miodem, oliwą, dopraw solą i kminem, piecz w temp. 200 st. C do zarumieniania, ok. 20 minut.

Brukselki podziel na listki, krótko podsmaż je na patelni.

N patelni zeszklij drobno posiekaną szalotkę. Dodaj soczewicę, zalej ok. 1 szklanką wody. Gdy soczewicą będzie prawie miękka, dodaj jarmuż. Zagotuj, odparuj nadmiar wody, dopraw do smaku.

Na gorącej soczewicy ułóż porcje dorsza, upieczoną marchewkę i smażoną brukselkę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska