Nie każdy produkt, który ma na opakowaniu „eko” jest wyprodukowany zgodnie z zasadami rolnictwa ekologicznego (bez syntetycznej chemii, w systemie gospodarowania o zrównoważonej produkcji roślinnej i zwierzęcej). Niektórzy wykorzystują zaufanie konsumentów do „eko” i ten przedrostek stosują w nazwach towarów, które są rzekomo „ekonomiczne”, ale nie bio.
Polecamy także:**Rolnictwo ekologiczne w Polsce w raporcie 2017. Ilu mamy producentów?**
Zatem jak rozpoznać żywność ekologiczną?
Resort rolnictwa wyjaśnia, że etykieta prawidłowo oznakowanego produktu ekologicznego, powinna zawierać m.in.:
- unijne logo produkcji ekologicznej (liść utworzony z białych gwiazdek, na zielonym tle),
- numer jednostki certyfikującej (w Polsce jest ich 11),
- miejsce produkcji nieprzetworzonych produktów rolniczych.
Jednostki certyfikujące nadzorują producentów ekologicznych, sprawdzają czy spełniają oni wszystkie wymogi dotyczące takiej produkcji.
Tutaj dostępna jest lista podmiotów certyfikujących
Z kolei na stronach tych jednostek można znaleźć wykaz certyfikowanych producentów. Można tam także sprawdzić ważność i wydanie certyfikatu.
Eko-Region także na Facebooku. Dołącz do nas!
Żywność ekologiczna ceniona jest za jakość, jednak kosztuje ona więcej niż ta wyprodukowana w konwencjonalny sposób. Dlaczego? Otóż koszt produkcji żywności bio jest znacznie wyższy (m.in. ze względu na większy nakład ręcznej pracy).