Fasolka szparagowa to jedno z ulubionych letnich warzy w Polsce. Pod koniec lipca i na początku sierpnia jest jej najwięcej, ceny są najniższe, więc warto z tego korzystać. To jednak warzywo nie dla wszystkich! Kto powinien ograniczyć fasolkę szparagową, a dla kogo fasolka może być groźna? Sprawdźcie w naszej galerii.
Czy fasolka szparagowa jest zdrowa? Te osoby powinny ją ograniczyć
Fasolkę szparagową można przygotować na mnóstwo sposobów. Gotowane warzywo można podawać z bułką tartą lub bez, w towarzystwie jajek sadzonych lub kotlecików mięsnych. Doskonale pasuje do tak popularnego u nas schabowego. Fasolka sprawdza się także jako składnik kuchni azjatyckiej, a nawet jako dodatek do potraw grilla.
Co daje fasolka szparagowa? Długa lista witamin
Fasolka szparagowa jest daniem bardzo zdrowym i bogatym w pożyteczne dla naszego organizmu składniki. Zawiera liczne antyoksydanty witaminę C, A i E, a także bardzo dużo błonnika, który wspiera trawienie i spowalnia wchłanianie cukrów prostych w jelicie.
Jeśli masz skłonności do tycia, to fasolka szparagowa jest właśnie dla ciebie! W 100-gramowej porcji zielonego warzywa jest zaledwie 31 kilokalorii. Fasolka szparagowa polecana jest szczególnie osobom z zaburzeniami metabolicznymi, w tym insulinoopornością i cukrzycą typu 2
Lepsza jest zielona czy żółta fasolka? Każda z nich ma swoje atuty!
Te dwie najpopularniejsze w Polsce odmiany fasolki szparagowej różnią się nieco składnikami. Zielone warzywo zawiera dużo witamin C, E i A, pozytywnie wpływa na stan naszej skóry, chroni nas przed nowotworami. Z kolei żółta fasolka zawiera więcej potasu i fosforu. Ostatecznie wszystko możemy pozostawić własnym preferencjom.
Dlaczego warto jeść dużo warzyw - oto lista zysków naszego organizmu
- przeciwdziałaja rozwojowi nowotworów, chorób układu pokarmowego i krążenia)
- wspomagają leczenie nadwagi i otyłości
- poprawiają ogólną odporność organizmu
- spowalniają procesy starzenia się organizmu
- pozytywnie wpływają na wygląd sylwetki, cery i włosów
- poprawiają samopoczucie
