Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Fasolka szparagowa - to się dzieje z organizmem po jej zjedzeniu. Dla tych osób może być groźna

Joachim Przybył
Joachim Przybył
Fasolka szparagowa to jedno z ulubionych letnich warzy w Polsce. Pod koniec lipca i na początku sierpnia jest jej najwięcej, ceny są najniższe, więc warto z tego korzystać. To jednak warzywo nie dla wszystkich! Kto powinien ograniczyć fasolkę szparagową, a dla kogo fasolka może być groźna? Sprawdźcie w naszej galerii
Fasolka szparagowa to jedno z ulubionych letnich warzy w Polsce. Pod koniec lipca i na początku sierpnia jest jej najwięcej, ceny są najniższe, więc warto z tego korzystać. To jednak warzywo nie dla wszystkich! Kto powinien ograniczyć fasolkę szparagową, a dla kogo fasolka może być groźna? Sprawdźcie w naszej galerii Pixabay
Przełom lipca i sierpnia to szczyt sezonu na fasolkę szparagową. To bardzo zdrowe warzywo, z którego możemy stworzyć proste i szybkie danie. To dzieje się naszym organizmem, gdy jemy dużo fasolki. Kto nie powinien objadać się fasolką szparagową? Lepsze jest zielone czy żółte warzywo? Sprawdzamy!

Fasolka szparagowa to jedno z ulubionych letnich warzy w Polsce. Pod koniec lipca i na początku sierpnia jest jej najwięcej, ceny są najniższe, więc warto z tego korzystać. To jednak warzywo nie dla wszystkich! Kto powinien ograniczyć fasolkę szparagową, a dla kogo fasolka może być groźna? Sprawdźcie w naszej galerii.

Czy fasolka szparagowa jest zdrowa? Te osoby powinny ją ograniczyć

Fasolkę szparagową można przygotować na mnóstwo sposobów. Gotowane warzywo można podawać z bułką tartą lub bez, w towarzystwie jajek sadzonych lub kotlecików mięsnych. Doskonale pasuje do tak popularnego u nas schabowego. Fasolka sprawdza się także jako składnik kuchni azjatyckiej, a nawet jako dodatek do potraw grilla.

Co daje fasolka szparagowa? Długa lista witamin

Fasolka szparagowa jest daniem bardzo zdrowym i bogatym w pożyteczne dla naszego organizmu składniki. Zawiera liczne antyoksydanty witaminę C, A i E, a także bardzo dużo błonnika, który wspiera trawienie i spowalnia wchłanianie cukrów prostych w jelicie.

Jeśli masz skłonności do tycia, to fasolka szparagowa jest właśnie dla ciebie! W 100-gramowej porcji zielonego warzywa jest zaledwie 31 kilokalorii. Fasolka szparagowa polecana jest szczególnie osobom z zaburzeniami metabolicznymi, w tym insulinoopornością i cukrzycą typu 2

Lepsza jest zielona czy żółta fasolka? Każda z nich ma swoje atuty!

Te dwie najpopularniejsze w Polsce odmiany fasolki szparagowej różnią się nieco składnikami. Zielone warzywo zawiera dużo witamin C, E i A, pozytywnie wpływa na stan naszej skóry, chroni nas przed nowotworami. Z kolei żółta fasolka zawiera więcej potasu i fosforu. Ostatecznie wszystko możemy pozostawić własnym preferencjom.

Dlaczego warto jeść dużo warzyw - oto lista zysków naszego organizmu

  • przeciwdziałaja rozwojowi nowotworów, chorób układu pokarmowego i krążenia)
  • wspomagają leczenie nadwagi i otyłości
  • poprawiają ogólną odporność organizmu
  • spowalniają procesy starzenia się organizmu
  • pozytywnie wpływają na wygląd sylwetki, cery i włosów
  • poprawiają samopoczucie
od 7 lat
Wideo

Ekspresowa pizza z cukinii

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska