Spis treści
Tłusty Czwartek 2025
Ostatni tydzień karnawału w Polsce rozpoczyna tłusty czwartek, a kończy Środa Popielcowa. W tym roku tłusty czwartek wypada 27 lutego.
Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. To święto ruchome, którego data zależy od Wielkanocy. Może wypaść między 29 stycznia a 4 marca. W kalendarzu chrześcijańskim to ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Tłusty czwartek to staropolski zwyczaj i tradycja pieczenia oraz zjadania pączków i faworków (zwanych też chrustami).
Zgodnie z tradycją, w tłusty czwartek dozwolone jest objadanie się. W tłusty czwartek w Polsce jada się przede wszystkim pączki - według przesądów, jeśli ktoś tego dnia nie zje ani jednego pączka, to dalszej części roku nie będzie mu sprzyjało szczęście i dobrobyt.
W tłusty czwartek Polacy spożywają średnio 2,5 pączka na osobę - wskazują dane opublikowane przez Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. W ciągu tego jednego dnia zjadanych jest nawet 100 mln pączków!
Faworki - przepis według Magdy Gessler
Kruche, lekkie, delikatne, dosłownie rozpływające się w ustach. Takie powinny być idealne faworki. I takie są faworki z przepisu Magdy Gessler.
Przepis na faworki
Składniki:
mąka pszenna 600 g,
smalec 2 łyżki,
żółtka 15,
cukier 200 g,
śmietana 6 łyżek,
spirytus 2 łyżki,
arak 1 łyżka,
smalec do smażenia 500 g,
cukier puder 100 g,
wanilia.
Smalec ucierać aż nabierze konsystencji śmietany. Wbić 15 żółtek, dodać cukier, alkohole, śmietanę i mąkę. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkować ciasto na faworki bardzo cienko, oszczędnie podsypując mąką.
Pokroić na paski szerokości 3 cm i długości 15 cm. Naciąć wzdłuż w środku. Przewinąć.
Rozgrzać smalec do smażenia w szerokim rondlu. Aby sprawdzić, czy tłuszcz ma odpowiednia temperaturę, wrzucić kawałek ciasta – jeśli natychmiast wypłynie, faworki można smażyć.
Faworki smażyć partiami na złoty kolor, przewracając raz szpikulcem. Osączyć na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem z wanilią.