Warsztaty odbyły się 8 listopada w Toruniu. Wzięli w nich udział nasi czytelnicy, laureaci konkursu ogłoszonego w ramach akcji „Kujawsko-Pomorska Gęsina na świętego Marcina”, której pomysłodawcami są marszałek Piotr Całbecki i Urząd Marszałkowski. Żeby stanąć w konkursowe szranki wystarczyło w maksymalnie jedenastu słowach uzasadnić swoją chęć dołączenia do warsztatów kulinarnych (jednym z tych słów musiała być „gęsina”).
Kiedyś znana i ceniona, później na długie lata zapomniana, dzisiaj gęsina znowu przebojem zdobywa duże i małe restauracje, lokalne targi, ekologiczne markety, domowe kuchnie, przede wszystkim zaś nasze podniebienia. Całkiem słusznie – gęsie mięso jest bowiem nie tylko smaczne, ale i bardzo wartościowe odżywczo. Można je też przyrządzać na wiele różnych sposobów.
Uczestnicy warsztatów przygotowywali pierogi nadziewane gęsiną. – Kluczem jest patent na dobre ciasto – zaznaczyła prowadząca Ewa Wachowicz, znana z autorskiego programu kulinarnego „Ewa Gotuje”. Pokazuje w nim przepisy z całego świata, jednak sama podkreśla, że szczególnym sentymentem darzy kuchnię polską. Lubi eksperymentować z klasycznymi przepisami i nadawać im nowe konteksty. Podczas warsztatów zdradziła uczestnikom kilka swoich kulinarnych sekretów. – Wszyscy absolutnie fantastycznie poradzili sobie z gęsiną – dodała.
– Nigdy w życiu nie robiłam pierogów, to był pierwszy raz, mój debiut – powiedziała Ola Witt, jedna z uczestniczek. – Zawsze bałam się robić pierogi, bo myślałam, że są trudne, a dzisiaj okazało się, że wcale tak nie jest. Będziemy częściej lepić pierogi w domu.
Zobacz, co jeszcze działo się na warsztatach!
Warsztaty kulinarne odbyły się we współpracy z:
Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu
Na relacje z warsztatów zaprasza Marszałek Województwa Kujawsko-Pomorskiego Piotr Całbecki
