Regionalna, zdrowa, po prostu pyszna. Dzięki akcji zapoczątkowanej przez Urząd Marszałkowski w 2009 roku kujawsko-pomorska gęsina cieszy się coraz większą popularnością. Wybierają ją najzdolniejsi szefowie kuchni, serwują duże i małe restauracje. Jest symbolem smaku i dostatku, nieodłącznym elementem wspólnego celebrowania Dnia Świętego Marcina oraz Narodowego Święta Niepodległości.

Co roku w ramach akcji prezentujemy najlepsze gęsinowe przepisy w wykonaniu znanych kucharzy. Tym razem do wspólnego gotowania z marszałkiem Piotrem Całbeckim zaprosiliśmy Ewę Wachowicz. W efekcie powstał przepis na konfitowane gęsie udka. Ich przyrządzenie wymaga trochę czasu, ale efekt jest naprawdę przepyszny. Spróbujecie?
Konfitowane gęsie udka
Składniki:
4 gęsie udka
gęsi smalec
pietruszka
cebula
główka czosnku
gruszka (lub jabłko)
pomarańcza
suszona żurawina
suszone śliwki
przyprawy: sól, liście laurowe, ziele angielskie, świeży tymianek
Do podania:
plastry buraczków smażone na maśle razem z żurawiną
purée ziemniaczano-selerowe z dodatkiem musztardy
świeży koperek, rozmaryn, pesto z pietruszki
Przygotowanie:
Dzień wcześniej nacieramy gęsie udka solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Zostawiamy w lodówce na dobę. Po tym czasie osuszamy i układamy skórą do dołu w żeliwnym garnku lub brytfannie. Dodajemy pokrojony na kawałki korzeń pietruszki, główkę czosnku, ćwiartki cebuli, garść suszonej żurawiny, kilka suszonych śliwek, całą gruszkę (lub jabłko), trzy grube plasterki pomarańczy ze skórką, dwa liście laurowe, ziele angielskie, gałązki rozmarynu i tymianku. Całość zalewamy płynnym smalcem z gęsi, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 4–5 godzin.
Po ugotowaniu i odsączeniu podajemy z purée ziemniaczano-selerowym, podsmażonymi na maśle buraczkami, pesto z pietruszki, gałązkami tymianku oraz koperkiem.
Pozostały tłuszcz możemy zmiksować razem z gruszką i czosnkiem. Przygotowane w ten sposób smarowidło będzie idealnym dodatkiem do świeżego, chrupkiego chleba.
Organizatorem akcji „Kujawsko-Pomorska Gęsina na świętego Marcina” jest Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego
Na wydarzenie zaprasza marszałek Piotr Całbecki
