https://pomorska.pl
reklama

Gotuj razem z Ewą Wachowicz i marszałkiem Piotrem Całbeckim – konfitowane gęsie udka

Akcja specjalna Kujawsko-Pomorska Gęsina na świętego Marcina
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Znacie i lubicie gęsinę? A może dopiero chcecie jej spróbować? Właśnie teraz jest ku temu idealna okazja. W ramach akcji „Kujawsko-Pomorska Gęsina na świętego Marcina” tym razem do wspólnego gotowania marszałek Piotr Całbecki zaprosił Ewę Wachowicz.

Regionalna, zdrowa, po prostu pyszna. Dzięki akcji zapoczątkowanej przez Urząd Marszałkowski w 2009 roku kujawsko-pomorska gęsina cieszy się coraz większą popularnością. Wybierają ją najzdolniejsi szefowie kuchni, serwują duże i małe restauracje. Jest symbolem smaku i dostatku, nieodłącznym elementem wspólnego celebrowania Dnia Świętego Marcina oraz Narodowego Święta Niepodległości.

Co roku w ramach akcji prezentujemy najlepsze gęsinowe przepisy w wykonaniu znanych kucharzy. Tym razem do wspólnego gotowania z marszałkiem Piotrem Całbeckim zaprosiliśmy Ewę Wachowicz. W efekcie powstał przepis na konfitowane gęsie udka. Ich przyrządzenie wymaga trochę czasu, ale efekt jest naprawdę przepyszny. Spróbujecie?

Konfitowane gęsie udka

Składniki:

  • 4 gęsie udka

  • gęsi smalec

  • pietruszka

  • cebula

  • główka czosnku

  • gruszka (lub jabłko)

  • pomarańcza

  • suszona żurawina

  • suszone śliwki

  • przyprawy: sól, liście laurowe, ziele angielskie, świeży tymianek

Do podania:

  • plastry buraczków smażone na maśle razem z żurawiną

  • purée ziemniaczano-selerowe z dodatkiem musztardy

  • świeży koperek, rozmaryn, pesto z pietruszki

Przygotowanie:

Dzień wcześniej nacieramy gęsie udka solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Zostawiamy w lodówce na dobę. Po tym czasie osuszamy i układamy skórą do dołu w żeliwnym garnku lub brytfannie. Dodajemy pokrojony na kawałki korzeń pietruszki, główkę czosnku, ćwiartki cebuli, garść suszonej żurawiny, kilka suszonych śliwek, całą gruszkę (lub jabłko), trzy grube plasterki pomarańczy ze skórką, dwa liście laurowe, ziele angielskie, gałązki rozmarynu i tymianku. Całość zalewamy płynnym smalcem z gęsi, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 4–5 godzin.

Po ugotowaniu i odsączeniu podajemy z purée ziemniaczano-selerowym, podsmażonymi na maśle buraczkami, pesto z pietruszki, gałązkami tymianku oraz koperkiem.

Pozostały tłuszcz możemy zmiksować razem z gruszką i czosnkiem. Przygotowane w ten sposób smarowidło będzie idealnym dodatkiem do świeżego, chrupkiego chleba.

Organizatorem akcji „Kujawsko-Pomorska Gęsina na świętego Marcina” jest Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego

Na wydarzenie zaprasza marszałek Piotr Całbecki

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska