Inspekcja Jakości Handlowej przyjrzała się miodom i przetworom mięsnym

Oprac. AGW
Prawie 32% przebadanych miodów miało nieprawidłowe oznakowanie, a w przetworach mięsnych pojawiały się składniki, których producent nie deklarował na opakowaniu. Zawartość tłuszczu też zdarzała się inna.

W III kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej miodu i przetworów mięsnych (produktami priorytetowymi były kiełbasy z przeznaczeniem na grilla). W pierwszej grupie produktów skontrolowano 55 podmiotów, w drugiej - 125.

Kontrola miodu i stwierdzone nieprawidłowości

W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 60 partii miodów. Z uwagi na Nietypowy smak i zapach oraz niewłaściwą barwę i konsystencję stwierdzono w 4 z 60 sprawdzonych partiach, co stanowi 6.7%. Jak podaje IJHARS, parametry fizykochemiczne skontrolowano w 60 partiach, z czego 5 zakwestionowano (8,3%).

Wskazano tu na zawyżoną zawartość 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF) i przewodności właściwej oraz zaniżoną wartości liczby diastazowej i zawartości proliny.

"Zaniżona liczba diastazowa i zawyżona zawartość HMF mogą świadczyć o przegrzaniu miodu w trakcie konfekcjonowania bądź długotrwałym przechowywaniu go w nieodpowiednich warunkach. Zaniżona zawartość proliny może budzić wątpliwości odnośnie autentyczności miodu. Z kolei zawyżona przewodność właściwa może świadczyć o nieprawidłowej klasyfikacji miodu (miody nektarowe wykazują niższą przewodność właściwą niż miody spadziowe").

Kolejnym punktem kontroli była analiza pyłkowa, którą przeprowadzono w 39 partiach, z czego 13 zakwestionowano (33,3%). To sporo. Kontrolerzy stwierdzili brak przewagi pyłku przewodniego (na podstawie którego określa się nazwę miodu odmianowego), a także przypadki obecności pyłków wskazujących na inne niż zadeklarowane pochodzenie geograficzne.

Wątpliwości wzbudziło także oznakowanie miodów. Pod tym względem skontrolowano 85 partii produktu. W 27 stwierdzono

  • nieprawidłowości (31,8%). Dotyczyły one m.in.:
  • braku pełnej nazwy i rodzaju miodu;
  • wskazania niewłaściwej odmiany miodu;
  • braku informacji o pochodzeniu produktu lub podania jej niezgodnie z prawdą;
  • zamieszczenia niedozwolonych informacji (np. „samo zdrowie, bez środków konserwujących, bez cholesterolu”, „naturalny”);
  • podania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej trwałości, warunkach przechowywania, ilości nominalnej i wartości odżywczej.

Kiełbaski z grilla nieprawidłowo oznakowane

Przyjrzyjmy się wynikom kontroli, jaką Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła w przetworach mięsnych, głownie kiełbasach na grilla. Rozpoczęto od sprawdzenia cech organoleptycznych 213 partii. "Z powodu nieswoistych odbarwień na przekroju i niewyczuwalnych dodatków smakowych zakwestionowano 5 partii (2,3%)".

IJHARS: Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 209 partiach, z czego 63 zakwestionowano (30,1%). Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły m.in. obecności niedeklarowanych składników, niezgodnych z deklaracją poziomów parametrów (np. zawartości tłuszczu) oraz danych w tabelach wartości odżywczej.

Aż 37,5% produktów mięsnych, głównie kiełbas miało nieprawidłowe oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 248 partii, z czego w 93 stwierdzono nieprawidłowości. Dotyczyły m.in.:

  • użycia nazw typu „swojska”, „domowa”, „staropolska”, „smak tradycji od pokoleń” przy stosowaniu dodatków oraz przetworzonych surowców;
  • nieprecyzyjnego oznaczenia wyrobu gotowego (np. brak sposobu obróbki termicznej i stopnia rozdrobnienia wsadu mięsno-tłuszczowego);
  • braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich użytych surowców lub podanie składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym;
  • niewłaściwego nazewnictwa użytych składników (np. podano „II wołowa” zamiast „mięso wołowe”);
  • niewłaściwego podania informacji o alergenach (np. wymienienie ich jedynie poza wykazem składników);
  • braku lub niewłaściwej informacji o ilościowej zawartości składników i wartości odżywczej;
  • braku warunków przechowywania po otwarciu opakowania;
  • nieczytelnego oznakowania (np. zbyt mały rozmiar czcionki, rozmazany tusz).

Źródło: IJHARS

Ogród: co posadzić, żeby dużo nie podlewać?

Wideo

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

s
sernik

KONTROLOWAĆ!!!! Niech jedzenie nieco zdrożeje ale wyjdzie to nam na zdrowie - ja nie chcę jeść chemii, trocin i innych podróbek. A potem człowiek wydaje na lekarzy i kolejne pseudo-lekarstwa. KARAĆ!!! Niech producenci pseudożywności wyginą. Nie będę ich żałować.

G
Gość

jeszcze jakby podali skąd wzięli próbki do badania to okazało by się że 70% tego syfu znaleźli w marketach i dyskontach...

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3