Chude gatunki ryb są źródłem witamin z grupy B, tłuste (makrela, sardynka, łosoś, tuńczyk, śledź, węgorz, halibut) - także dobrym źródłem witaminy D.
- Z punktu widzenia profilaktyki chorób układu krążenia, im tłustsze ryby morskie spożywamy, tym lepiej. Tłuszcz rybi zawiera korzystne dla zdrowia serca długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe typu omega-3 (EPA DHA) - wyjaśnia Jadwiga Przybyłowska, specjalista ds. żywienia. - Kwasy omega-3 mają działanie profilaktyczne w schorzeniach układu krążenia - zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca i udarom mózgu, hamują rozwój blaszki miażdżycowej, mają działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne, obniżają poziom trójglicerydów (tłuszczów prostych) w organizmie, redukują ciśnienie tętnicze i przeciwdziałają arytmii serca.
Spożywanie przynajmniej dwóch posiłków rybnych tygodniowo zamiast mięsa może w znacznym stopniu pomóc w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym.
Warto dodać, że kwasy omega-3 możemy też znaleźć w margarynach.
Jak przygotować zdrową rybę? Unikaj panierowania, ponieważ podczas smażenia panierka wchłania duże ilości tłuszczu. Jeśli nie boimy się eksperymentów, podajmy naszej rodzinie ryby przyprawione świeżymi ziołami i pieczone w folii lub grillowane ryby z warzywami. Karpia możemy usmażyć na oliwie z oliwek.