Skórki cytrusów nie tylko są smaczne, ale i zdrowe. Na portalu Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego czytamy: - Dzięki zdolności neutralizowania wolnych rodników i silnym właściwościom przeciwutleniającym działają korzystnie w profilaktyce nowotworów i chorób układu krążenia, a także wzmacniają odporność organizmu dzięki działaniu przeciwbakteryjnemu i przeciwwirusowemu.
Badacze uczulają jednak na to, że cytrusy trzeba myć: - Żeby przy okazji nie dostarczać naszemu organizmowi szkodliwych pozostałości pestycydów, konserwantów czy środków grzybobójczych – wyjaśniają. Uspokajają przy tym: - Stosowane substancje magazynują się w skórce i w zasadzie nie docierają do samego owocu. I chociaż na powierzchni pomarańczy wykryto wysokie stężenia konserwantów takich jak tiabendazol i imazalil, to nie przeniknęły one do jej wnętrza. W miąższu stężenie tiabendazolu było niższe niż granica wykrywalności, natomiast dla imazalilu wynosiło 0,04 mg/kg pomarańczy (czyli poniżej ostrej dawki referencyjnej ARfD, która wynosi dla tej substancji 0,05 mg/kg asy ciała).
Dlatego cytrusy trzeba porządnie myć (także przed obraniem). Naukowcy radzą to robić w wodzie o temperaturze 60 - 70 st. C i przy użyciu szczoteczki, ewentualnie płynu do mycia naczyń. - Ta metoda wystarczy, jeśli chcemy jeść sam miąższ. To jednak za mało, by bez strachu dodać do ciasta skórkę – w takim wypadku trzeba pozbyć się jeszcze substancji nierozpuszczalnych w wodzie. Można to zrobić w bardzo prosty sposób: owoce najpierw płuczemy w wodzie o odczynie kwaśnym (z dodatkiem octu jabłkowego lub kwasku cytrynowego), dzięki czemu pozbędziemy się bakterii, a następnie w roztworze zasadowym (wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej), żeby pozbyć się pozostałości pestycydów i konserwantów – zalecają.
Jak kandyzować skórkę pomarańczy? Sprawdźcie w naszej galerii.
Składniki
- 1 kg pomarańczy
- półtorej szklanki cukru
- 10 łyżek wody
