Składniki:
- Opakowanie krewetek argentyńskich firmy Abramczyk
- 2 ząbki czosnku
- Świeże chili - do smaku
- 2 łyżki oliwy
- bułka - 4 szt. (grzanki)
- jajko - 4 szt.
- ocet winny - 1 łyżka
- roszponka – duża garść
Sos holenderski
- żółtko - 2 szt.
- masło - 1/2 szklanki, roztopione
- sok z cytryny - 2 łyżeczki
- musztarda Dijon - 1/2 łyżeczki (do smaku)
- sól - do smaku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Krewetki usmaż z obu stron na gorącej oliwie z dodatkiem rozdrobnionego czosnku i posiekanego chili, przez ok. 5 minut. Zdejmij z patelni.
Sos: W małym garnuszku roztop masło, uważając by się nie zarumieniło.
Do dzbanka blendera wlej żółtka, miksuj je z dodatkiem musztardy i soku z cytryny. Wolnym strumieniem wlewaj ciepłe masło. Miksuj kilka minut, aż sos zgęstnieje i uzyska pożądaną, kremową konsystencję. Dopraw do smaku.
W małym garnuszku zagotuj wodę z octem winnym.
Do miseczki wbij jajko, następnie delikatnie wlej je do wrzącej wody. Gotuj ok. 3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową.
Na grzance ułóż roszponkę, krewetki, na wierzchu zaś jajko _w koszulce. Całość polej sosem holenderskim i delikatnie oprósz posiekanym szczypiorkiem. Podawaj od razu.