Majówka zbliża się wielkimi krokami. To oczywiście doskonały moment na relaks i odpoczynek, ale też świetna okazja do spotkań z bliskimi i wspólne grillowanie. Wszak aromatyczna karkówka smakuje sto razy lepiej serwowana z rusztu, w otoczeniu zielonej trawy i pod gołym niebem… i milion razy lepiej, gdy dzielisz się nią z dobrym towarzystwem. Aby ułatwić przygotowania do długiego weekendu, POLOmarket wprowadza ofertę zawierającą wszystko, co niezbędne na otwarcie sezonu grillowego. Przygotował też poniższy poradnik, dzięki któremu grillowanie będzie bezpieczne, a przygotowane potrawy przepyszne!
Od czego zacząć sezon grillowy? Oczywiście od grilla!
Grillowanie to wyjątkowo przyjemna forma przygotowywania posiłków w okresie wiosenno-letnim, w dodatku - nie wymagająca szczególnych umiejętności. Jednak kluczem do udanej sesji grillowej jest właściwy sprzęt. Na rynku dostępne są różne rodzaje grilli: gazowe, elektryczne, węglowe lub na drewno. To, na który padnie wybór zależy od naszych indywidualnych preferencji i potrzeb. Przed zakupem warto wziąć pod uwagę chociażby kształt i wielkość grilla. Nie tylko po to, by pomieścić na nim wszystkie ulubione składniki. Ważne, by grill mógł bezpiecznie stanąć w miejscu, gdzie będzie używany.
Dla tradycjonalistów, którzy cenią dania pachnące delikatnym aromatem dymu drzewnego polecamy grilla na węgiel drzewny. Dobrym i ekonomicznym wyborem będzie grill okrągły o średnicy 32,5 cm, który w POLOmarkecie kosztuje jedynie 49,99 zł. Z kolei tym, którzy potrzebują dużej powierzchni grillowej rekomendujemy grill wózek o wymiarach 50 x 26 cm (wymiar rusztu: 47 x 23 cm) w cenie 149,99 zł lub grill wahadłowy o średnicy 45 cm (średnica rusztu: 43 cm) również w cenie 149,99. W POLOmarkecie dostępny jest też grill kociołek umożliwiający grillowanie niezależnie od pogody – dzięki pokrywie deszcz nie zgasi rozżarzonego na grillu węgla. Grill kociołek o średnicy 42 cm kosztuje 139,99 zł. Dla osób spontanicznych, które lubią grillować np. w podróży, świetnym rozwiązaniem będzie grill jednorazowy – do 30.04 za jedyne 11,99 zł (- 33% od 17,99 – najniższej ceny z ostatnich 30 dni przed obniżką).
Osobom, które posiadają już grilla przypominamy o jego regularnej konserwacji. Przed każdym grillowaniem warto dokładnie wyczyścić ruszt specjalnym preparatem do czyszczenia grilla i kominka (do kupienia w POLOmarkecie za 9,99 zł) oraz szczotką (za 14,99 zł). Dzięki temu grillowanie będzie nie tylko smaczne, ale też bezpieczne i higieniczne.

Inne akcesoria niezbędne podczas grillowania
Przed sezonem warto zaopatrzyć się w specjalne akcesoria, które ułatwią grillowanie. Ważne, by przybory wykonano z materiałów odpornych na działanie wysokich temperatur, a ich uchwyty nie przewodziły ciepła. Pomocne będą szczypce do grillowania ze stali nierdzewnej, dostępne w POLOmarkecie za 15,99 oraz widelec do grillowania (również ze stali nierdzewnej), do kupienia jedynie za 9,99 zł. Dzięki nim w łatwy sposób obrócisz grillowane mięso lub warzywa na drugą stronę, a potem przełożysz na talerz. Dla fanów szaszłyków polecamy szpikulce ze stali chromowanej za 9,99 zł (1 opak. – 4 szt.) – to wygodna, a przede wszystkim wielorazowa alternatywa dla drewnianych patyczków. Do grillowego niezbędnika zaliczyć należy też wszelkiego rodzaju aluminiowe tacki do grilla, które zapobiegną przywieraniu potraw do rusztu. Można je nabyć w wersji okrągłej (1 opak. – 2 sztuki) za 5,49 zł oraz prostokątnej (1 opak. – 5 sztuk) do 30.04 za 5,99 zł (-25% od 7,99 zł – najniższej ceny z ostatnich 30 dni przed obniżką). A co z serwowaniem potraw? Najwygodniejszą opcją na spotkaniu grillowym będą jednorazowe talerze, kubki i sztućce. Te ostatnie w zestawie grillowym dla 6 osób, wykonane z materiałów biodegradowalnych kosztują tylko 7,99 (1 opak. – 18 elementów). Nie zapomnij również, by zaopatrzyć się w wystarczającą ilość brykietu z węgla drzewnego (do 30.04 - 19,99 zł za 1 opak. – 5 kg; -28% od 27, 99 zł najniższej ceny z ostatnich 30 dni przed obniżką) oraz podpałki (od 3,99 zł).
Pełną ofertę produktów non-food znajdziesz w poniższym linku do aktualnego katalogu POLOmarketu, który obowiązuje do 13.06.2024 r.:
https://gazetki.polomarket.pl/gazetki/katalog-non-food-3-2024
Uważnie wybieraj miejsce na grillowanie
Grillowanie nie jest trudne, ale wymaga zachowania szczególnej ostrożności. Podstawą jest wybranie odpowiedniej przestrzeni. Grill musi znajdować się w miejscu dobrze wentylowanym, w bezpiecznej odległości od suchych gałęzi, drzew, liści i innych łatwopalnych materiałów. Trzeba się też upewnić, że został należycie zabezpieczony – stoi stabilnie i nie przewróci się pod wpływem silniejszego podmuchu wiatru. Postaraj się nie grillować w pełnym słońcu. W przeciwnym razie możesz przegrzać mięso, lub co gorsze – narazić siebie na niebezpieczne odziaływanie słońca.
Co wrzucić na ruszt?
Na grillu bez wątpienia królują skwierczące kiełbaski. W POLOmarkecie kiełbasa śląska z szynki Rzeźnik Szymon kosztuje jedynie 15,99 za opak. 550 g (19,99 zł cena sprzed pierwszego zastosowania obniżki). Świetnie sprawdzą się również mięsa z dużą ilością tkanki łącznej, takie jak karkówka wieprzowa na grilla za 27,99 zł za 1 kg (29,99 zł - cena sprzed pierwszego zastosowania obniżki) czy boczek wieprzowy na grilla – również za 27,99 zł za 1 kg (29,99 zł – cena sprzed pierwszego zastosowania obniżki). Tego rodzaju mięsa warto zamarynować przynajmniej kilka godzin przed wrzuceniem na ruszt. Dzięki temu zyskają odpowiedniego smaku i aromatu. Następnie, za pomocą papierowego ręcznika odsączyć z nadmiaru marynaty. To zapewni lepsze i równomierne opieczenie. Dla grillowiczów, którzy preferują szybsze rozwiązania polecamy gotowe, już doprawione mięsa na grilla na przykład kręciołki z boczku (od 25 do 29.04.: 1 opak. – 300 g za 12,99 zł), szaszłyki wieprzowe z warzywami (od 25 do 29.04.: 1 opak. – 400 g za 17,99 zł) lub skrzydełka meksykańskie na grilla (1 opak. – 500 g za 9,99 zł).

Grillowa uczta wege – sprawdzone pomysły
Majówka to świetny czas nie tylko dla mięsożerców. Idealnym uzupełnieniem spotkań przy grillu będą warzywa – podpieczone na ruszcie smakują zaskakująco pysznie. W przypadku warzyw twardych, jak papryka i bakłażan trzeba je wcześniej pokroić na mniejsze kawałki. Można je również zamarynować. Warzywa miękkie, jak cukinia i pomidory można grillować w większych kawałkach. Pamiętajmy również o smarowaniu warzyw oliwą lub innym tłuszczem, aby nie przypaliły się podczas grillowania.
Smaczną i pożywną alternatywą dla mięs z rusztu są cudownie roztapiające się sery. Polecamy je zarówno osobom preferującym wegetariańskie grillowanie, a także tym, chcącym rozszerzyć menu o inne, oryginalne posiłki. Doskonałą propozycją są sery typu halloumi, polski oscypek czy ser camembert naturalny Mleczna Polana. Dwa pierwsze wystarczy pokroić w stosunkowo grube plastry i położyć bezpośrednio na ruszcie lub na tackach. Ser camembert wymaga owinięcia w aluminiową folię.
Aktualną ofertę grillową POLOmarketu na majówkę znajdziesz w gazetce promocyjnej:
https://gazetki.polomarket.pl/gazetki/oferta-od-24-04-id-143594/28
Gazetka dostępna jest także w aplikacji mobilnej POLOmarketu oraz w sklepach stacjonarnych.
Życzymy udanej majówki i smacznego!