Składniki:
- 1 opakowanie filetów miruny firmy Abramczyk
- 1 kilogram ziemniaków
- 6 ząbków czosnku
- 100 g masła
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- 1/2 mleka
- 2 żółtka
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 cebula
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- Sól, pieprz

Marunę włóż do garnka, dodaj przekrojoną cebulę, ziele angielskie, liść laurowe i wlej mleko. Gotuj 5 minut, odstaw.
W małym rondelku rozpuść masło, dodaj obrane ząbki czosnku, gotuj na jak najmniejszym (!) ogniu ok. 20 minut, aż czosnek będzie zupełnie miękki (ale nie zbrązowieje).
Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Dodaj do nich ugotowany czosnek, gałkę muszkatołową, żółtka, kremówkę, 2 łyżki masła pozostałego po gotowaniu czosnku. Zmiksuj na gładkie puree.
Rybę przełóż do naczynek do zapiekania (lub jednego dużego naczynia). Na wierzchu ułóż puree. Zapiekaj w temp. 200 st. C, aż wierzch ładnie się zarumieni, ok. 20 minut.