Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Miruna zapiekana pod czosnkowym puree

.
Wideo
od 16 lat

Składniki:

  • 1 opakowanie filetów miruny firmy Abramczyk
  • 1 kilogram ziemniaków
  • 6 ząbków czosnku
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • 1/2 mleka
  • 2 żółtka
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • Sól, pieprz
Miruna zapiekana pod czosnkowym puree

Marunę włóż do garnka, dodaj przekrojoną cebulę, ziele angielskie, liść laurowe i wlej mleko. Gotuj 5 minut, odstaw.

W małym rondelku rozpuść masło, dodaj obrane ząbki czosnku, gotuj na jak najmniejszym (!) ogniu ok. 20 minut, aż czosnek będzie zupełnie miękki (ale nie zbrązowieje).

Obrane ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Dodaj do nich ugotowany czosnek, gałkę muszkatołową, żółtka, kremówkę, 2 łyżki masła pozostałego po gotowaniu czosnku. Zmiksuj na gładkie puree.

Rybę przełóż do naczynek do zapiekania (lub jednego dużego naczynia). Na wierzchu ułóż puree. Zapiekaj w temp. 200 st. C, aż wierzch ładnie się zarumieni, ok. 20 minut.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska