Z ostatniego Powszechnego Spisu Rolnego wiadomo, że w 2020 r. w województwie kujawsko-pomorskim skup mleka krowiego wyniósł 838,6 mln litrów (6,9 procent ogółu mleka skupionego w kraju) i był wyższy o jeden procent w porównaniu z rokiem 2019 r. oraz o 26,1 procent niż dziesięć lat wcześniej.
Z diagnozy rolnictwa w całej Polsce (diagnozy społeczno-gospodarczej rolnictwa, obszarów wiejskich i rybactwa) wiadomo, że przemysł mleczarski w Polsce systematycznie się rozrasta, ale jego moce przetwórcze nie są jeszcze w pełni wykorzystane, o czym świadczy rosnący import mleka i śmietany, np. z Litwy, Czech, Niemiec.
Możliwości Kujaw i Pomorza nie są w pełni wykorzystane
Raport, który ma się przysłużyć do rozwoju rolnictwa w Polsce do 2030 roku wskazuje siedem województw, w tym kujawsko-pomorskie (także lubelskie, łódzkie, mazowieckie, podlaskie, wielkopolskie i warmińsko-mazurskie), które wyróżniają się warunkami do produkcji mleka i łącznie mają 85 procent udziału w ogólnopolskim skupie.
„W zachodnich regionach kraju pogłowie krów jest bardzo małe, ale charakteryzują się one najwyższą średnią mlecznością. Zachodnie regiony posiadają bardzo dogodne warunki przyrodnicze i ekonomiczne do rozwoju chowu bydła, w tym także mlecznego. Warunki agroklimatyczne (np. dłuższy okres wegetacji w porównaniu ze wschodnimi regionami), korzystna struktura gospodarstw (pozytywne efekty skali) oraz małe odległości od rynków zbytu w UE stanowią źródła przewag konkurencyjnych, które obecnie nie są w pełni wykorzystywane.”
Rośnie też spożycie mleka. Według danych Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa jest tak od 2006 r. Główny Urząd Statystyczny podaje, że w 2019 r. spożycie mleka osiągnęło 225 litrów na jednego Polaka i było o 52 litry (o 30 procent) większe niż w roku 2005.
- To wynik: wzrostu podaży artykułów mleczarskich, uatrakcyjnienia oferty asortymentowej, poprawiającej się sytuacji dochodowej ludności, zmiany stylu życia i związanych z tym nawyków żywieniowych oraz podejmowanych działań na rzecz popularyzacji konsumpcji tej grupy produktów - ocenia KOWR.
Mleko na zdrowie
Zmiana stylu życia i związane z nią nowe nawyki żywieniowe oznaczają stawianie na zdrowie.
Warto o tym mówić, bo nie brakuje teorii, że mleko nie ma dobrego wpływu na dorosłego człowieka i nie chodzi o nietolerancję laktozy, ale o obawy przez otyłością czy miażdżycą.
Hipotezom tym zaprzeczają prof. Grażyna Cichosz z Katedry Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie oraz prof. Hanna Czeczot z Katedry i Zakładu Biochemii I Wydziału Lekarskiego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
W swojej pracy na temat roli tłuszczu mlekowego w diecie człowieka wykazały:
„Mimo wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu tłuszcz mlekowy nie stanowi zagrożenia miażdżycą, a wręcz przeciwnie. Charakteryzuje się wszechstronnym, prozdrowotnym działaniem antymiażdżycowym, antynowotworowym i immunostymulacyjnym (poprawiającym odporność – przyp. red.), co udokumentowano w licznych badaniach i opracowaniach epidemiologicznych. Tłuszcz mlekowy jest – bez wątpienia – najcenniejszym tłuszczem w diecie człowieka. Ze względu na prozdrowotne właściwości powinien być traktowany jako nutraceutyk, czyli żywność, która leczy.”
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Niewielu wie, że jest wnukiem Wodeckiego. Leo Stubbs już raz próbował sił w rozrywce
- Lodzia z "Rancza" bardzo się zmieniła. Na nowych zdjęciach trudno ją rozpoznać
- Tak dziś wygląda syn Olejnik. Jerzy Wasowski wyrósł na przystojnego mężczyznę
- Szok, w jakim stroju paradowała 16-letnia Viki Gabor! Ludzie pytają, gdzie są rodzice