Spis treści
Ziemniaki młode łatwo poznać po tym, że mają niewielki rozmiar i charakterystycznie cienką i delikatnie łuszczącą się skórkę. Dostarczają dużo witaminy C, sporo potasu, a także magnez, fosfor i wapń.
Przeczytaj: Skutki jedzenia koperku. To się dzieje z organizmem, gdy dodajemy do potraw koperek
Młode czy wczesne ziemniaki?
Często spotykamy się z zamiennym używaniem terminów "młode ziemniaki" i "wczesne ziemniaki", jednak nie są one tożsame. Młode ziemniaki są dostępne na przełomie maja i czerwca, podczas gdy wczesne ziemniaki pojawiają się jeszcze wcześniej.
Charakterystyczne dla młodych ziemniaków są ich niewielkie rozmiary oraz cienka, delikatnie łuszcząca się skórka. Są one bogate w witaminę C, potas, a także zawierają magnez, fosfor i wapń.
Kto nie powinien jeść ziemniaków?
Ze względu na nadmiar potasu w ziemniakach osoby z niewydolnością nerek powinny je rozgotowywać. Natomiast cierpiące na reumatyzm powinny ziemniaków bezwzględnie unikać, gdyż mogą nasilać dolegliwości. Osoby cierpiący na cukrzycę powinni uważać na warianty z wysokim IG.
Korzyści zdrowotne młodych ziemniaków
Młode ziemniaki to prawdziwa skarbnica zdrowia. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C wspierają nasz układ odpornościowy, a obecność potasu pomaga w regulacji ciśnienia krwi. Magnez, fosfor i wapń, które również znajdziemy w młodych ziemniakach, wspierają zdrowie kości i zębów.
Ziemniaki to doskonałe źródło potasu. Mają go więcej niż banany, które traktowane są jako najlepsze źródło potasu w naszej diecie.
Dzięki krótkiemu czasowi gotowania, młode ziemniaki zachowują swoje wartości odżywcze, co czyni je doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę. Gotowanie na parze to najkorzystniejsza metoda ich przygotowania, która pozwala cieszyć się ich pełnym smakiem i wartościami odżywczymi.
Młode ziemniaki nie tylko są smaczne, ale mogą tez mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Zebraliśmy dla Was właściwości zdrowotne młodych ziemniaków. Szczegóły zobaczcie w powyższej galerii.
