https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Młode ziemniaki - takie są skutki ich jedzenia. Oto kto nie powinien jeść ziemniaków [13.05.2025]

Justyna Trawczyńska
Opracowanie:
Pierwsze młode ziemniaki pojawiają się pod koniec kwietnia.
Pierwsze młode ziemniaki pojawiają się pod koniec kwietnia. Jan Szczutkowski
Maj to początek sezonu na młode ziemniaki. To właśnie na przełomie maja i czerwca możemy zjeść pierwsze polskie młode ziemniaki. Młode ziemniaki są nie tylko smaczne, ale mają też bardzo wiele zdrowych właściwości. Zobaczcie, co daje jedzenie młodych ziemniaków i kto nie powinien po nie sięgać.

Spis treści

Ziemniaki młode łatwo poznać po tym, że mają niewielki rozmiar i charakterystycznie cienką i delikatnie łuszczącą się skórkę. Dostarczają dużo witaminy C, sporo potasu, a także magnez, fosfor i wapń.

Przeczytaj: Skutki jedzenia koperku. To się dzieje z organizmem, gdy dodajemy do potraw koperek

Młode czy wczesne ziemniaki?

Często spotykamy się z zamiennym używaniem terminów "młode ziemniaki" i "wczesne ziemniaki", jednak nie są one tożsame. Młode ziemniaki są dostępne na przełomie maja i czerwca, podczas gdy wczesne ziemniaki pojawiają się jeszcze wcześniej.

Charakterystyczne dla młodych ziemniaków są ich niewielkie rozmiary oraz cienka, delikatnie łuszcząca się skórka. Są one bogate w witaminę C, potas, a także zawierają magnez, fosfor i wapń.

Kto nie powinien jeść ziemniaków?

Ze względu na nadmiar potasu w ziemniakach osoby z niewydolnością nerek powinny je rozgotowywać. Natomiast cierpiące na reumatyzm powinny ziemniaków bezwzględnie unikać, gdyż mogą nasilać dolegliwości. Osoby cierpiący na cukrzycę powinni uważać na warianty z wysokim IG.

Korzyści zdrowotne młodych ziemniaków

Młode ziemniaki to prawdziwa skarbnica zdrowia. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C wspierają nasz układ odpornościowy, a obecność potasu pomaga w regulacji ciśnienia krwi. Magnez, fosfor i wapń, które również znajdziemy w młodych ziemniakach, wspierają zdrowie kości i zębów.

Ziemniaki to doskonałe źródło potasu. Mają go więcej niż banany, które traktowane są jako najlepsze źródło potasu w naszej diecie.

Dzięki krótkiemu czasowi gotowania, młode ziemniaki zachowują swoje wartości odżywcze, co czyni je doskonałym wyborem dla osób dbających o zdrową dietę. Gotowanie na parze to najkorzystniejsza metoda ich przygotowania, która pozwala cieszyć się ich pełnym smakiem i wartościami odżywczymi.

Młode ziemniaki nie tylko są smaczne, ale mogą tez mieć pozytywny wpływ na zdrowie. Zebraliśmy dla Was właściwości zdrowotne młodych ziemniaków. Szczegóły zobaczcie w powyższej galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Papież Leon XIV: „Pokój dla całego świata"

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska