https://pomorska.pl
reklama

Na Wielkanoc przygotuj świąteczną babkę majonezową. Oto przepis na ciasto rozpływające się w ustach. Zrobisz w ostatniej chwili

Materiał promocyjny SM Mlekpol
Puszystą babkę majonezową zrobisz w godzinę, łącznie z czasem pieczenia.
Puszystą babkę majonezową zrobisz w godzinę, łącznie z czasem pieczenia. Getty Images/zi3000/zdjęcie ilustracyjne
Majonez to składnik obowiązkowy na wielkanocnym stole. Ten tradycyjny sos można z powodzeniem wykorzystać do upieczenia świątecznego ciasta. Proponujemy zrobić szybką i delikatną babkę majonezową, która będzie ozdobą świątecznego stołu. Wypróbuj przepis na ekspresową babkę majonezową dla całej rodziny.

W skrócie

Użycie majonezu do zrobienia świątecznego nadal jest uważane za oryginalne kulinarne posunięcie. Jednak właśnie użycie majonezu do ucieranego ciasta nadaje mu wilgotności, puszystości, a konsystencja ciasta wręcz rozpływa się w ustach. Taką świąteczną babkę majonezową można upiec na ostatnią chwilę ze składników w temperaturze pokojowej. Poznaj przepis na wielkanocny przysmak na bazie majonezu.

Świąteczna babka majonezowa – prosty przepis na ciasto

Liczba porcji: dla 8-10 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki majonezu,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 proszek do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 łyżka kakao,
  • skórka otarta z cytryny,
  • 20 g masła Łaciate extra.
  • cukier puder do oprószenia.

reklama

Jak zrobić świąteczną babkę majonezową?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku białka oddziel od żółtek i ubij z cukrem na sztywną pianę.
  2. W trakcie ubijania dosyp cukier, cukier waniliowy i po kolei dodaj żółtka i majonez.
  3. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i dodaj do ubitej masy jajecznej.
  4. Dodaj otartą skórkę z cytryny i dokładnie wymieszaj.
  5. Foremkę na babkę wysmaruj masłem i oprósz mąką.
  6. Wlej powoli masę na wielkanocną babkę majonezową do 2/3 wysokości.
  7. Pozostałą część ciasta wymieszaj z kakao i wlej do formy na babkę.
  8. Wielkanocną babkę majonezową piecz w temperaturze 175°C przez 30 minut.
  9. Przed wyjęciem sprawdź suchym patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone w środku.
  10. Jeśli wyjęta wykałaczka jest sucha, możesz wyjąć ciasto i odstawić je w formie do wystudzenia.
  11. Świąteczną babkę majonezową wyjmij z formy na talerz.
  12. Wypiek można także oprószyć cukrem pudrem.

Polewa do babki majonezowej

Upieczoną babkę majonezową na święta można także udekorować polewą czekoladową. W czasie stygnięcia ciasta podgrzej 3 łyżki śmietanki UHT Łaciatej 30 procent z 3 łyżkami masła i gorącym płynem zalej tabliczkę białej czekolady. Cały czas mieszaj do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Jeszcze ciepłą polewą udekoruj upieczone ciasto.

Więcej inspiracji kulinarnych znajdziesz na stronie Najlepsze w kuchni

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Wybrane dla Ciebie

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Tym osobom należy się prawie 350 złotych dodatku do emerytury. Oto zasady wypłaty

Podlej tym jeżówki w czerwcu, a twój ogród utonie w kwiatach

Podlej tym jeżówki w czerwcu, a twój ogród utonie w kwiatach

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska