https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Obejrzyj film, jak produkuje się kefir i śmietanę!

Tekst, fot. i wideo (L.T.)
KeSeM Specjalizuje się w produkcji wyrobów świeżych: białych serów oraz śmietan, które wielokrotnie były nagradzane m.in. przez ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi.
KeSeM Specjalizuje się w produkcji wyrobów świeżych: białych serów oraz śmietan, które wielokrotnie były nagradzane m.in. przez ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi.
Wielu polskim konsumentom mleczarnia we Włocławku kojarzy się ze śmietaną w kubeczkach i twarogiem wytwarzanym od lat tradycyjną metodą.

Kujawska Spółdzielnia Mleczarska KeSeM we Włocławku istnieje od 1935 roku.

Specjalizuje się w produkcji wyrobów świeżych: białych serów oraz śmietan, które wielokrotnie były nagradzane m.in. przez ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi.

Czytaj też: Adam Małysz, medalista z Vancouver, firmuje "Doskonałe mleko" z włocławskiego "KeSeMu"

KeSeM ma prawo do posługiwania się znakiem Poznaj Dobrą Żywność. - Uzyskaliśmy już siedem takich znaków - mówi Bolesław Gumowski, prezes spółdzielni.

W 1994 roku śmietana extra 12 proc. produkowana przez KeSeM, otrzymała tytuł Najciekawszego Wyrobu Spożywczego Roku.

Do dziś ta śmietana jest produktem sztandarowym mleczarni. Technologia jej produkcji chroniona jest patentem o numerze 313173. 

 

 

sp;

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska