https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Oto dlaczego warto jeść jajko na miękko. Przy takich chorobach warto jeść jajko w tej postaci

Justyna Trawczyńska
Opracowanie:
Jajko na miękko jest najzdrowszą wersją jajka, dlatego jest wskazane wielu osobom zmagającym się z różnymi schorzeniami.
Jajko na miękko jest najzdrowszą wersją jajka, dlatego jest wskazane wielu osobom zmagającym się z różnymi schorzeniami. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Jajko na miękko jest zdecydowanie najzdrowszą wersją tego produktu. Gotowane w wodzie bez dodatków, nieścięte żółtko jest też lekkostrawne. Jest więc to wersja jajka która sprawdzi się nawet wśród osób zmagających się z wieloma chorobami. Sprawdźcie, dlaczego warto wybierać jajko w tej formie.

Spis treści

Jajko powinno znaleźć się w diecie każdego, kto nie ma na nie alergii, bo to właściwie jedno z głównych przeciwwskazań do spożywania jajek. Przez kilka lat w obiegu pojawiły się informacje, z których wynikało, ze powinno się uważać na spożywanie jajek. Aktualne badania pokazują, że jest to jeden z najzdrowszych produktów spożywczych. Jajka zaliczane są nawet do superfood, czyli najzdrowszych nieprzetworzonych produktów.

Przeczytaj: Przy tych chorobach lepiej unikać jajka na miękko. Sprawdź, czy jesteś w grupie ryzyka

Właściwości jajek

Jajko na miękko jest zdecydowanie jedną z najzdrowszych i najszybszych potraw jakie możemy przygotować. W tej wersji jajko ma niewiele ponad 140 kalorii na 100 gram a do tego aż 12 g białka. Do tego zawiera kwas foliowy, selen, witaminę A, D i B.

Czytaj również

Przeciwwskazania do jedzenia jajek

Jajek nie można jeść przede wszystkim jeśli jesteśmy uczuleni na któryś ze składników. Najczęściej występującą alergią wśród dzieci i dorosłych jest nadwrażliwość na białka jaj. Objawy tego typu alergii są różne, od drobnych zmian skórnych po poważne jak wstrząs anafilatyczny. Alergię na jajka można diagnozować poprzez testy alergiczne, w których sprawdza się obecność przeciwciał IgE przeciwko alergenom jaj.

Dlaczego warto jeść jajka?

Jajka na miękko są doskonałym źródłem białka, które jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Białko zawarte w jajkach jest pełnowartościowe, co oznacza, że dostarcza wszystkich niezbędnych aminokwasów, które organizm musi pozyskać z pożywienia.

Oprócz białka, jajka na miękko dostarczają również witamin i minerałów. Są bogate w witaminy z grupy B, w tym B12, która jest kluczowa dla zdrowia układu nerwowego i produkcji czerwonych krwinek. Zawierają także witaminę D, która wspomaga wchłanianie wapnia i jest istotna dla zdrowia kości.

Przy tych chorobach warto jeść jajka na miękko

Jajko to produkt, który często wybierany jest w ramach śniadania. I nic dziwnego to prosty składnik, bogaty w składniki odżywcze, jest pożywne i dodaje energii. Zobaczcie w galerii poniżej, przy jakich chorobach warto jeść jajka.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Jajko na miękko. Przy tych chorobach lepiej unikać jajka w tej formie

Jajko na miękko. Przy tych chorobach lepiej unikać jajka w tej formie

Emerytury czerwcowe brutto i netto - mamy wyliczenia. Takie pieniądze dla seniorów

Emerytury czerwcowe brutto i netto - mamy wyliczenia. Takie pieniądze dla seniorów

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska