Ta metoda utrwalania żywności jest w pełni bezpieczna pozostawia owoc w niezmienionym kształcie przez co zachowuje on swój smak, kolor i aromat.
Koniecznie przeczytaj: Nie jedz truskawek, jeśli przyjmujesz te leki. One w połączeniu z truskawkami mogą być niebezpieczne
Metoda utrwalania owoców tą metoda pozwala na cieszenie się smakiem owoców sezonowych przez cały rok. Najbardziej popularne owoce liofilizowane to:
- truskawki
- maliny
- borówki
Liofilizacja to procesem wieloetapowym. Świeże owoce najpierw są zamrażane. Potem odbywa się suszenie wstępne. Para wodna musi zostać usunięta jak najszybciej, aby nie doszło do uszkodzenia produktu. Ostatnim etapem liofilizacji jest dosuszanie.
Najlepszym miejscem przechowywania liofilizowanych owoców są warunki chłodnicze, ok. 3 stopnie Celsjusza. Tak możemy przechowywać produkty nawet 9 miesięcy.
Metody liofilizacji używa się do produkcji m.in. szczepionek, probiotyków, tabletek, jak również w utrwalaniu materiałów biologicznych np. bakterii, grzybów i osocza krwi.
Właściwości owoców liofilizowanych
Na kolejnych zdjęciach zobaczcie, dlaczego warto sięgać po owoce liofilizowane: