Przepis na szpinakowe roladki, podczas II Powiatowej Wystawy Stołów Wielkanocnych w Żninie, zdradziła nam Alicja Głowska z KGW Posługowo. Roladki, wśród dań przygotowanych przez panie z gminy Janowiec Wlkp. wyglądały niezwykle apetycznie. Tak też smakowały.
Jak je zrobić? Potrzebujemy 4 jajka, 0,4 kg mrożonego szpinaku, 1 płaską łyżeczkę proszku do pieczenia, 2-3 łyżki masła, 0,5 kg sera (który można doprawić chrzanem, a także solą i pieprzem według własnego uznania), ok. 200 gram łososia, ząbek czosnku.
Jajka rozdzielamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Szpinak smażymy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pokrojony czosnek. Kiedy tak przygotowany szpinak ostygnie, dodajemy do niego żółtka i mieszamy z pianą z białek. Całość wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Pieczemy ok. 15 w temperaturze 190 stopni. Na zimny szpinak, wykładamy ser i kładziemy plastry łososia. Formujemy roladę. Kroimy.
Kolejny przepis, na babko-mazurka udostępniła Wiesława Heinich z Wójcina. Potrzebujemy: 6 jaj, 1 kostkę Palmy, 2 szklanki cukru, 2 szklanki mąki wrocławskiej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklankę maku suchego, 2 łyżki kakao, garść rodzynek, cukier waniliowy.
Do białości ucieramy cukier z margaryną i cukrem waniliowym. Dodajemy po jednym żółtku, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i ubitą pianą z białek. Masę dzielimy na trzy części. Do jednej dodajemy szklankę maku, do drugiej kakao, trzecią zostawiamy białą. Do formy wysmarowanej tłuszczem, wlewamy najpierw ciasto połączone z makiem, potem rodzynki, ciasto z kakao, resztę rodzynek i trzecią część ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. Polewamy czekoladą. Smacznego !
Czytaj e-wydanie »