Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Paszteciki dziadka ze świątecznymi sosami

ReklamaGP
Wideo
od 16 lat

Składniki dla 8 osób:

Pasztet dziadka - 1 kg
Ciasto francuskie - 3 opakowania
Jajka - 2 szt

Sos tatarski:

Pieczarki marynowane - 200 g
Ogórki kiszone - 300 g
Cebula - 100 g
Czosnek - 1 ząbek
Majonez - 500 g
Sól, pieprz

Sos chrzanowy:

Chrzan tarty - 150 g
Buraki żółte - 600 g
Jogurt 400 ml
Sól, pieprz, cukier

Sos koktajlowy

Ketchup - 150 g
Majonez - 400 g
Ananas konserwowy + sok - 200 g
Sól, pieprz,

Mąka do podsypania pasztecików - 100 g

Wykonanie:

Ciasto francuskie kroimy na długie paski na których układamy podłużnie pokrojony pasztet dziadka, dokładnie zawijamy , smarujemy żółtkiem i pieczemy w temp. 180-200 stopni ok 25- 30 min.

Do sosu tatarskiego Oliwi musimy drobno pokroić wszystkie składniki, ogórki kiszone, pieczarki konserwowe, cebule i czosnek, wszystko mieszamy z majonezem przyprawiamy solą i pieprzem.

Do sosu chrzanowego Martyny potrzebujemy ugotowanego do miękkości żółtego buraka którego trzemy na jarzynowej tarce, dodajemy chrzan, sól, pieprz, jogurt, odrobinę cukru.

Do sosu koktajlowego Natalli potrzebujemy pokroić ananasa w mniejszą kostkę, wymieszać z majonezem i ketchupem, dodać odrobinę soku z ananasa, przyprawić.

Artykuł sponsorowany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska