Składniki dla 8 osób:
Pasztet dziadka - 1 kg
Ciasto francuskie - 3 opakowania
Jajka - 2 szt
Sos tatarski:
Pieczarki marynowane - 200 g
Ogórki kiszone - 300 g
Cebula - 100 g
Czosnek - 1 ząbek
Majonez - 500 g
Sól, pieprz
Sos chrzanowy:
Chrzan tarty - 150 g
Buraki żółte - 600 g
Jogurt 400 ml
Sól, pieprz, cukier
Sos koktajlowy
Ketchup - 150 g
Majonez - 400 g
Ananas konserwowy + sok - 200 g
Sól, pieprz,
Mąka do podsypania pasztecików - 100 g
Wykonanie:
Ciasto francuskie kroimy na długie paski na których układamy podłużnie pokrojony pasztet dziadka, dokładnie zawijamy , smarujemy żółtkiem i pieczemy w temp. 180-200 stopni ok 25- 30 min.
Do sosu tatarskiego Oliwi musimy drobno pokroić wszystkie składniki, ogórki kiszone, pieczarki konserwowe, cebule i czosnek, wszystko mieszamy z majonezem przyprawiamy solą i pieprzem.
Do sosu chrzanowego Martyny potrzebujemy ugotowanego do miękkości żółtego buraka którego trzemy na jarzynowej tarce, dodajemy chrzan, sól, pieprz, jogurt, odrobinę cukru.
Do sosu koktajlowego Natalli potrzebujemy pokroić ananasa w mniejszą kostkę, wymieszać z majonezem i ketchupem, dodać odrobinę soku z ananasa, przyprawić.
Artykuł sponsorowany