https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na rogale marcińskie. Tradycyjna receptura prosto z Poznania - wypróbuj!

Strefa Agro
Robert Wozniak
Rogale świętomarcińskie rodem z Poznania to obok gęsiny jeden z tych przysmaków, które od razu kojarzą nam się z 11 listopada. Kupić gotowe, a może zrobić rogale samodzielnie w domu? Jeśli zdecydujesz się na to drugie, to podsuwamy tradycyjny przepis na rogale świętomarcińskie.

Duże półksiężyce z ciasta półfrancuskiego z nadzieniem z białego maku - znacie? Te rogale są sprzedawane w okolicy 11 listopada niemal wszędzie, ale nie każdy może poszczycić się certyfikatem.

Warto wiedzieć o rogalach świętomarcińskich

"Rogal świętomarciński jako produkt chroniony unijnym znakiem pochodzenia geograficznego dostępny jest tylko u certyfikowanych producentów. Certyfikaty przyznawane są corocznie", wyjaśnia na swojej stronie Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna

To też może Cię zainteresować

Prawdziwy, oryginalny rogal świętomarciński jest wypiekany tylko w Poznaniu i w wyznaczonych powiatach Wielkopolski. Poza tym rejonem nikt nie może używać tej nazwy, czytamy na stronie Urzędu Miasta Poznania.

Przepis na rogale świętomarcińskie

Miasto Poznań dzieli się na swojej stronie przepisem na tradycyjne rogale, które tak chętnie zajadamy w Święto Niepodległości. Osobno trzeba przygotować ciasto i nadzienie z maku, które na końcu połączymy.

Składniki - ciasto

  • 1 kg mąki pszennej
  • 6 jaj
  • 0,5 kostki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka

Składniki - nadzienie

  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 200 g migdałów i orzechów
  • 100 g białego maku
  • śmietana

Jak zrobić rogale świętomarcińskie krok po kroku?

  1. Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka.
  2. Jajka ucieramy z cukrem i łączymy ze stopionym masłem.
  3. Nie przerywając ubijania, dodajemy porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże.
  4. W kolejnym kroku przygotowywania rogali wyrabiamy ciasto do chwili, gdy zaczną pokazywać się pęcherzyki i wtedy zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  5. Zabieramy się za masę z białego maku, charakterystyczną dla rogali świętomarcińskich. Migdały, orzechy i mak zaparzamy, mielimy, a następnie ucieramy z cukrem i śmietaną aż do uzyskania gęstej masy.
  6. Wyrośnięte ciasto trzeba rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdą z porcji ciasta, nakładamy porcję wcześniej przygotowanej masy. Formujemy rogaliki i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
  7. Na koniec wstawiamy rogale do gorącego piekarnika i pieczemy w temperaturze 220-250 stopni na złoty kolor.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kulinaria

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓

Wykończeniem może być lukier i posiekane orzechy.

Źródło: www.poznan.pl

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Wyjmij z lodówki i podlej hortensje. Ogród utonie w kwiatach. Oto trik na kwitnienie!

Wyjmij z lodówki i podlej hortensje. Ogród utonie w kwiatach. Oto trik na kwitnienie!

Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście

Raz w miesiącu podsypuję tym zamiolkukasa. W mig wypuszcza nowe liście

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska