Przepis na żurek wielkanocny na zakwasie, który zawsze wychodzi pyszny. Zbliża się Wielkanoc

Strefa Agro
Udostępnij:
Czym byłyby święta wielkanocne bez tradycyjnego żurku! Ta zupa jest podawana od dziesięcioleci. Współcześnie można ją oczywiście kupić w kartonie albo torebce, ale my proponujemy przygotowanie żurku według tego prostego przepisy. Podaj swojej rodzinie i zaproszonym gościom własnoręcznie przygotowaną wielkanocną zupę. Prostemu przepisowi na żurek towarzyszy instrukcja, jak zrobić zakwas.

Zastanawiacie się, czym żurek różni się od białego barszczu? Inna jest baza, czyli zakwas. Ten na żurek robimy z mąki razowej żytniej, a do białego barszczu - z mąki pszennej. Zależnie od regionu Polski żurek jest przygotowywany nieco inaczej.

Składniki potrzebne do zrobienia żurku:

  • 2 szklanki zakwasu
  • 300 g białej kiełbasy
  • 100 g boczku (wędzonego)
  • 1 cebula
  • garstka suszonych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • liść laurowy (2)
  • ziele angielskie (4-5 ziaren)
  • 2 łyżeczki majeranku
  • sól, pieprz
  • 0,5 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany

Przepis na żurek wielkanocny

  1. Na początku decydujemy, co poza zakwasem będzie bazą naszej zupy. Może to być bulion wołowy, wywar na żeberkach albo biała kiełbasa. W tym przepisie podajemy najprostszą wersję, czyli tę niewymagającą gotowania bulionu. Podstawą będzie zatem biała kiełbasa.
  2. Zaczynamy od namoczenia grzybów - zalewamy je niewielką ilością wody (tak, żeby mogły się zanurzyć przyciśnięte łyżką, bo i tak potem wypłyną na wierzch). Zostawiamy grzyby na 2-3 godziny.
  3. Po tym czasie do garnka trafia: kiełbasa, liść laurowy, ziele angielskie, cebula, czosnek, grzyby z wodą, w której się moczyły i 3 szklanki wody. Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 40 minut.
  4. Przecedzamy zupę. Możemy dodać mieszankę przypraw do smaku, boczek pokrojony w kostkę. Doprowadzamy zupę do wrzenia i dolewamy zakwas. Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę, majeranek. Gotujemy, po czym zdejmujemy z ognia i mieszamy żurek ze śmietaną.
  5. Podajemy z jajkami ugotowanymi na twardo, pokrojonymi na ćwiartki.
Przepis na żurek wielkanocny na zakwasie, który zawsze wychodzi pyszny. Zbliża się Wielkanoc
pixabay.com/moerschy

Jak zrobić zakwas (zakiszony żur)?

To jeszcze prostsze zadanie. Czego potrzebujemy?

  • 10 łyżek maki żytniej razowej
  • kawałek skórki chleba razowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szklanki wody

Mąkę, skórkę i czosnek umieszczamy w dużym słoiku albo kamionkowym garnku. Zalewamy te składniki 2 szklankami przegotowanej, ciepłej wody (nie powinna być gorąca). Zostawiamy roztwór na 4-5 dni. Zakwas powinien być przykryty ściereczką lub gazą, ważne, żeby zakwas powstawał z dostępem powietrza, w ciepłym miejscu. Po tym czasie w kuchni powinniśmy poczuć przyjemny, lekko kwaśny zapach. Jeśli zostawimy zakwas w słoiku lub garnku nieco dłużej, będzie mocniejszy. Dodanie skórki przyspiesza kiśnięcie.

Przepis na żurek wielkanocny na zakwasie, który zawsze wychodzi pyszny. Zbliża się Wielkanoc
pixabay.com/Kalasancjusz

Dziś żurek jemy na śniadanie wielkanocne, dawniej towarzyszył Wielkiemu Postowi

"Wstępna środa następuje, Pani matka żur gotuje", mówi polskie przysłowie. Środa wstępna, to Środa Popielcowa. I tu może pojawić się zawahanie - żurek w Środę Popielcową? Ano tak.

Dziś żurek jadamy z kiełbasą i jajkiem, niegdyś najpopularniejszym dodatkiem żuru były ziemniaki okraszone olejem, a gdzieniegdzie śledzie. Tradycje wielkanocne opisuje Grażyna Szelągowska na stronie Muzeum Etnograficzne im. Marii Znamierowskiej-Prüfferowej w Toruniu.

Wyjaśnia, że żur stawał się podstawowym daniem w czasie postu. "Jedzono go na śniadanie, obiad i kolację. Niektórzy nie mogli się doczekać świąt, ponieważ mieli go po prostu dosyć, był symbolem postu. Być może z tego też powodu w folklorze wiejskim utrwaliły się pewne zwyczaje i zachowania obrazujące niechęć do tej potrawy. Kiedy przychodził Wielki Tydzień, a szczególnie Wielki Czwartek, z wielką ulgą urządzano po wsiach „pogrzeb żuru”, opisuje badaczka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Dedra

Dedra zestaw wierteł nasyp węglika wolframu DED1515

165,50 zł59,00 zł-64%
miejsce #2

Bosch

Bosch POF 1200 AE 060326A100

630,50 zł389,00 zł-38%
miejsce #3

DeWalt

Dewalt Dcd771C2

855,50 zł581,00 zł-32%
miejsce #5

Steinel

STEINEL ST066611

2 722,50 zł2 150,00 zł-21%
Materiały promocyjne partnera

Mistrzowie smaku

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Monia

Zawsze tak stałam przy garach na święta, a teraz przez obecną sytuacje mam wywalone. Gotowce też są dobre, kupię jakiś krakus i po robocie :-)

G
Gość

Fajny przepis, ale ja zdecydowanie wolę kupić gotowy żurek np. krakusa i tylko dorzucić jajko i kiełbaskę białą, dużo mniej zachodu.

Więcej informacji na stronie głównej Gazeta Pomorska
Dodaj ogłoszenie