Ogórki kiszone to ogórki gruntowe, które są poddawane procesowi kiszenia, czyli naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej.
Ogórki kiszone ze względu na zawartość witamin z grupy B, woda po kiszonych ogórkach poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Reguluje również ciśnienie krwi oraz łagodzi migrenowe bóle głowy, a nawet kaszel.
Zobacz również: Takie są skutki picia wody z ogórków kiszonych. Zobacz i już nigdy jej nie wylejesz
Kto nie może jeść ogórków kiszonych?
Niestety ogórki kiszone nie nadają się dla wszystkich. Jest wiele przeciwwskazań do ich spożywania. Jedzenia kiszonek powinny unikać osoby, które:
- mają nadciśnienie tętnicze,
- chorują na wrzody żołądka,
- nie tolerują histaminy,
- chorują na zakrzepicę,
- cierpią na nadżerki przełyku.
Podstawowy i najlepszy skład ogórków kiszonych to: ogórki, woda, przyprawy w zmiennych proporcjach (np. koper, chrzan, liść laurowy, czosnek), sól. Ważne, należy zwrócić uwagę, czy w składzie nie znajduje się kwas octowy, jeśli tak takich ogórków lepiej unikać.
Tak nigdy nie rób ogórków kiszonych
W poniższej galerii sprawdźcie co zrobić, a czego unikać, aby ogórki kiszone były smaczne i zdrowe:
