Młoda kapusta zachowa najwięcej wartości wówczas, gdy będziemy chrupać ją na surowo.
Warto wiedzieć, że kapusta znajduje się na liście tzw. czystej piętnastki, czyli najmniej skażonych pestycydami warzyw i owoców.
Kapustę najczęściej jemy w formie surowej w różnego rodzaju surówkach czy sałatkach. Kapustę często spożywać się także w formie duszonej, gotowanej czy smażonej. Przy gotowaniu kapusty musimy pamiętać, aby robić to krótko i bez przykrycia. Do gotowanie tego warzywa koniecznie trzeba dodać: kminek, majeranek, cząber, kolendrę, jałowiec, czy liść laurowy. To pozwoli uniknąć wzdęć.
Koniecznie zobacz:Takie są skutki jedzenia kapusty kiszonej. To dzieje się z organizmem, gdy jemy kapustę
Te osoby nie powinny jeść kapusty
Zawarte w kapuście goitrogeny (goitrynę i progoitrynę) mogą utrudniać przyswajanie jodu z pożywienia, prowadząc do niedoborów, szczególnie groźnych dla osób z chorobami tarczycy. Ta grupa osób powinny szczególnie uważać na surową kapustę. W procesie gotowania związki te się ulatniają.
Kapusty nie powinny również spożywać osoby zmagające się z żylakami, ponieważ kapusta dodatkowo zagęszcza krew.
Oto dlaczego warto jeść kapustę
Kapusta ma wiele pozytywnych właściwości i doskonale wpływa na nasz organizm i nie zawsze chodzi o jej spożywanie. Zobaczcie dlaczego warto włączyć to warzywo do diety:
Słodko-kwaśna sałata do obiadu
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?