Pistacja jest rośliną pochodzącą z Azji, uprawianą w wielu krajach świata.
Pistacje, pomimo, że są wartościowe, mają bardzo wysoką gęstość kaloryczną. W 100g zawierają 567 kcal. Pistacje składają się w 45 procentach z tłuszczu - ale większość z nich to cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają obniżyć wysoki poziom tłuszczu we krwi, a nawet pomóc w utracie wagi. Dla większości osób, 25-30 gramów dziennie będzie odpowiednią porcją. Taka też ilość, według badań klinicznych, przynosi korzyści zdrowotne.
Orzechy pistacjowe posiadają właściwości antyoksydacyjne, co przekłada się na pozytywny ich wpływ w większości problemów zdrowotnych.
Koniecznie zobacz: Takie są skutki jedzenia orzechów włoskich. To dzieje się z organizmem, gdy jemy te orzechy
Pistacje sprawdzą się jako dodatek do koktajli, owsianek, ciast i wypieków. Mogą być świetnym elementem sosu do ryby, pasty do pieczywa, posypki do makaronu i wielu innych potraw.
Takie są skutki jedzenia pistacji. To najzdrowsze z orzechów
Pistacje stanowią bardzo dobre źródło białka roślinnego, co może być szczególnie ważne dla osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. W poniższej galerii sprawdźcie, jakie są plusy jedzenia tych orzechów:
